hoc-2

Globalni projekt Hour of Code ili Sat kodiranja, kojem je glavni partner tvrtka Microsoft, u Hrvatskoj će se održati od 5. do 11. prosinca s ciljem da djeci u osnovnim i srednjim školama približi programiranje kako bi ih se potaknulo da se kasnije u životu opredijele za zanimanja budućnosti tj. zanimanja u IT industriji. Projekt provodi nevladina organizacija code.org dok je nositelj projekta u Hrvatskoj nevladina udruga Osijek Software City koja okuplja više nevladinih udruga širom zemlje te ih uključuje u ovu inicijativu. Već sada, projektu su se priključile nevladine udruge Programerko, Dar, Zadar developers Hub, Mali informatičari Strahoninca (MIS), Poduzetnički inkubator Koprivnica, Connect ID, Centar znanja, Locus Vinkovci te Mirovna grupa mladih Dunav, a ovim putem organizatori pozivaju i druge udruge kao i osnovne i srednje škole širom Hrvatske da se priključe projektu.

Predviđa se da će globalno u projektu sudjelovati deseci milijuna učenika u preko 180 zemalja. Prošle godine u Hrvatskoj su se uključile 182 škole sa više od 7.500 mladih, a ove godine se očekuje sudjelovanje preko 200 škola širom Hrvatske. Slično kao i prošle godine, Microsoft će i ove godine osigurati unaprjeđene Minecraft tutorijale za aplikaciju za kodiranje koja koristi prepoznatljivo okruženje računalne igrice Minecraft, koju igraju milijuni djece širom svijeta.

Inače, Sat kodiranja je projekt kojim se kod mladih podiže razina svijesti i znanja o informatičkim tehnologijama te se potiču vještine kao što su rješavanje problema, logika i kreativnost  što čini temelj za uspješnu karijeru u 21. stoljeću. Microsoft smatra da svaka mlada osoba treba imati mogućnost učiti o računarstvu te tako stvarati nova rješenja i projekte putem tehnologije. Predavanja i radionice su namijenjeni svim učenicima u Hrvatskoj, bez obzira gdje se nalaze i koje škole pohađaju. Sat kodiranja može održati svaka osoba, informatički stručnjak ili osoba koja se prvi puta s time susreće, s obzirom da postoje vodiči i smjernice za predavanja.

Nositelj Sata kodiranja za područje Hrvatske, Udruga Osijek Software City, održava satove kodiranja u školama i na drugim lokacijama, kao što su npr. inovacijski centri, putem mreže svojih volontera dok Microsoft pomaže u osiguravanju dodatnih predavača tzv. Microsoft Student Partnera te materijala za radionice.

Sva djeca bi se trebala upoznati s programiranjem jer na taj način uče kako razmišljati, rješavati probleme, kako u računalnom svijetu, tako i u stvarnom. Percepcija da djeca danas znaju koristiti računala, tablete i mobitele je pogrešna. Oni znaju koristiti programe i aplikacije, međutim pozadinu ne znaju. Trenutni kurikulum ih ograničava na obradu dokumenata i prezentacija, umjesto da ih uči kako stvarati programe. Zato želimo održati Sat kodiranja u svakoj školi i edukativnoj ustanovi što je ujedno i prvi korak od uvođenja programiranja u škole na način koji je primjeren uzrastu. Sat kodiranja je vrlo zabavan i motivira djecu da nastave zanimanje za računalne znanosti“, rekao je Bela Ikotić, tajnik Udruge Osijek Software City te pritom naglasio kako je Osijek Software City prošli tjedan dobio “Posebnu povelju za osnaživanje uloge edukacije u društvu i podizanje svijesti o znanjima budućnosti” od PMI Hrvatske za prošlogodišnju organizaciju Sata kodiranja u Hrvatskoj.

Za sudjelovanje u projektu Sat kodiranja mogu se besplatno prijaviti sve škole te nevladine i neprofitne organizacije na stranici: https://hourofcode.com/uk/hr

Podijeli:

 

Vezane objave