Švedska, Finska, Portugal, Hrvatska i Estonija početi će s početkom 2018. godine razmjenjivati e.recepte i e-kartone pacijenata, odnosno medicinske podatke o pacijentima elektroničkim putem. Još pet država članica Europske unije pridružiti će se tom projektu s početkom 2019. godine, a očekuju se i priključenje još šest država s početkom 2020. godine.

Naime, razmjena medicinskih podataka, među ostalim, znači da će digitalni recepti, na primjer, iz Estonije biti dostupni u ljekarnama u Finskoj.

Početkom 2018. godine započet će uspostava europske eHealth Digital Service Infrastructure, odnosno dijeljenje liječničkih podataka o pacijenatima i e-recepata na siguran način između pet zemalja EU. Na uspostavi sustava sudjelovali su Europska komisija i nacionalni zdravstveni sustavi tih pet zemalja.

Uspostava digitalne razmjene medicinskih podataka financirana je iz projekta Instrument za povezivanje Europe (CEF), odnosno njegovog programa koji promiče gospodarski rast, radna mjesta i konkurentnost u Europi.