Bugarska i Rumunjska od 26. srpnja 2021. uspješno su spojene na Visa informacijski sustav (VIS) radi pasivnog pristupa (samo za čitanje), što im omogućuje pregled zahtjeva za vizu i pristup uslugama e-pošte, što omogućuje lakšu obradu viza, objavila je europska agencija za sigurnost eu-LISA.

VIS je jedan od mnogih velikih IT-a kojima upravlja eu-LISA u svojoj misiji zaštite europske unutarnje sigurnosti. VIS olakšava razmjenu podataka o vizama između schengenskih država, dopuštajući nacionalnim tijelima da unose i pregledavaju podatke, uključujući biometriju, za vize za kratkoročni boravak u schengenskom prostoru, s ciljem borbe protiv “kupovine viza” i iregularnih migracija.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

U ovom trenutku Bugarska i Rumunjska nisu dio Schengenskog prostora, međutim pristup VIS-u samo za čitanje podržat će ih u implementaciji i korištenju EES-a , sustava ulaska/izlaska, drugog velikog informacijskog sustava koji će bilježiti ulazak i izlazak državljana trećih zemalja u i iz schengenskog područja kako bi se povećala automatizacija na graničnim prijelazima i spriječila neregularna migracija. EES, za koji se očekuje da će početi s radom u prvoj polovici 2022., također će značiti digitalizaciju sadašnje prakse ručnog žigosanja putovnica.

Integracija dolazi nakon što su obje države uspješno završile niz tehničkih ispitivanja potrebnih za povezivanje sa sustavom. Projekt, kojim upravlja eu-LISA, a pokriva dizajn, razvoj i testiranje pasivnog načina rada na središnjoj i nacionalnoj razini, započeo je 2019. Bugarska i Rumunjska moći će vidjeti povijest viza podnositelja zahtjeva i provjeriti valjanost i autentičnost schengenskih viza koje su izdale druge države članice u odnosu na podatke pohranjene u VIS -u, pomažući u sprječavanju prijevara i borbi protiv ozbiljnog kriminala i terorizma.

Potpuni pristup informacijskom sustavu Visa postao bi moguć nakon što Bugarska i Rumunjska budu potpuno integrirane u schengensko područje. Europska komisija je ponovila svoj poziv na Europskom vijeću da poduzme potrebne korake za Bugarsku i Rumunjsku da postane dio jedinstvenog prostora bez unutarnjih kontrola granica u novi schengenski strategija predstavljena u lipnju ove godine. Hrvatska, još jedna država članica EU koja još nije dio schengenskog prostora, trenutno je u fazi testiranja i očekuje se da će pasivan pristup VIS -u dobiti 2022. godine.

Podijeli:

 

 

Vezane objave