U najnovijoj analizi Opensignal Limited, objavljenom 22. lipnja u odnosu na analizu od kraja ožujka ove godine Hrvatska je zadržala visoka mjesta u 5G brzinama i iskustvima korisnika u novoj komunikacijskoj tehnologiji. Hrvatska je, naime, u prosječnim brzinama downloada, izmjerenim kod korisnika koji koriste aplikaciju Speedtest, ostala na 13. mjestu liste top15 u svijetu ali je povećala prosječnu brzinu downloada s 214.3 Mb/s na 243,6 Mb/s. Povaćane su i najveće izmjerene brzine downloada s 642,1 MB/s u ožujku na 724,7 Mb7s u lipnju. Ostvaren je napredak i u prosječnim brzinama uploada s 33,8 Mb7S u ožujku na 35,5 Mb/s u lipnju. I u drugim mjerenjima Hrvatska je napredovala, povećana je vrijeme provedemo u 5G mrežama s 17,4 posto u ožujku na 21.5 posto u lipnju,

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Nova tržišta

U najnovijoj analizi 5G svjetskih lidera, navodi Opensignal, pojavilo se mnogo novih sudionika na 15 najboljih nacionalnih tržišta u različitim mjerama iskustva 5G mobilne mreže u usporedbi s posljednjim 5G benchmarkom iz ožujka. Bugarska je na listi top 15 u šest kategorija, posebno visoko rangirana po prosječnoj brzini downloada u 5G mrežama (316,8 Mb/s). Južna Koreja ostala globalni lider. Portoriko je najviše napredovao u dostupnosti 5G-a, dosegu 5G i unaprjeđenju video iskustva, ali još nedovoljno da bude u top 15 prema nekom od mjerenja. Unatoč problemima s dostupnosti spektra, Singapur je ušao na globalnu top 15 prema brzini downloada 5G.

Malezija je značajno napredovala u 5G brzinama (download i upload), kao i kategoriji 5G Games Experience. Pri tome valja znati kako je 5G u Maleziji tek na početku uvođenja s relativno malo 5G korisnika. Objektivnija slika će se vidjeti u nadolazećim mjesecima kada implementacija 5G tehnologije bude u razvijenijoj fazi.

Prema 5G benchmarku iz ožujka samo su tri nacionalna tržišta imala prosječne brzine downloada iznad 300 Mb/s, sada je šest zemačlja koje su prešle tu granicu. Južnoj Koreji, Švedskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima pridružile su se Bugarska , Norveška i Malezija koja je tu granicu prešla zbog niske dostupnosti 5G mreže.

Globalni lideri

Nije bilo promjena u globalnom vodstvu 5G jer je Južna Koreja ponovno je na vrhu svjetske ljestvice s najvećom prosječnom brzinom preuzimanja 5G (432,7 Mb/s) i također se drži na vrhu 5G Games Experience mjesta (89,6). Nordijska tržišta i dalje su uspješna u više kategorija, kao i tržišta Arapadkog zaljeva (GCC) Kuvajt, Katar, Kraljevina Saudijska Arabija i UAE. Kada su u pitanju zemlje velikih teritorija, SAD je očekivano visoko rangiran i po dostupnosti 5G (25,2%), po vremenu koje korisnici provedu povezani s 5G te po 5G dosegu (6,0). Plus,

Filipini i dalje imaju najbolji napredak svojih 5G mreža u odnosu na 4G mreže, najviše je to izraženo u 5G video iskustva s povećanjem ocjene od 79%.

Podijeli:

 

 

Vezane objave