Na osmom sastanku foruma o primjeni digitalne dividende u južnoj Europi – SEDDIF (South European Digital Dividend Implementation Forum), održanom se u Budimpešti 6. prosinca, završeni su pregovori između susjednih država o usklađivanju frekvencija i tehničkih parametara odašiljača u budućim mrežama digitalne televizije, nakon čega su potpisani bilateralni sporazumi – Republika Hrvatska s Austrijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Mađarskom, Slovenijom i Srbijom, objavio je HAKOM.

Na forumu su sudjelovali predstavnici regulatornih tijela Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Turske i Ukrajine, uz predstavnika Međunarodne telekomunikacijske zajednice (International Telecommunications Union – ITU).
SEDDIF se bavi usklađivanjem frekvencijskog spektra za radiodifuziju na regionalnoj razini, čime će se omogućiti uporaba radiofrekvencijskog spektra druge digitalne dividende za usluge u mrežama pokretnih komunikacija.

Na tom je sastanku potpisan i okvirni sporazum svih država na razini SEDDIF grupe. Time je završen postupak usklađivanja kanala započet 2015. godine.
Zajedno s ranije potpisanim sporazumom, kojim se usklađuje frekvencijski spektar za radiodifuziju na regionalnoj razini na području uz Jadransko i Jonsko more, Republika Hrvatska je sa svim susjednim državama dogovorila raspodjele televizijskih kanala i time ostvarila preduvjete za uspješan planirani prelazak na DVB-T2 i oslobađanje spektra druge digitalne dividende za pružanje širokopojasnih usluga u mrežama pokretnih komunikacija. Također, potpisivanjem tih sporazuma ispunjeni su zahtjevi Europske komisije da svi dogovori budu dovršeni do kraja 2017. godine.

Podijeli:

 

Vezane objave