Izvršni direktor i osnivač tvrtke Auka Daniel Döderlein  je na prvoj konferenciji Shift Money u Zagrebu najavio kako će u prvom dijelu iduće godine ta tvrtka u Hrvatskoj lansirati svoju novu aplikaciju za mobilna plaćanja Settle.

Settle je europska aplikacija za mobilna plaćanja, izgrađena na Aukinoj platformi za mobilna plaćanja koja je bila ključna za revoluciju u mobilnim plaćanjima u nordijskim zemljama. Budući korisnici i partneri mogu se predbilježiti za primanje novosti o Settleu, odnosno izraziti želju za korištenjem usluge ili suradnjom na www.settle.eu.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Aplikacija će biti dostupna za preuzimanje svim građanima Hrvatske, neovisno o njihovom odabiru banke ili modelu pametnog telefona, tijekom 2019. godine. Osnovna funkcionalnost aplikacije omogućava bilo kojoj osobi da brzo nekome pošalje ili od nekoga primi novac, pri čemu može koristiti financijska sredstva iz niza izvora, a kao svoju identifikaciju pritom koristi vlastiti telefonski broj. Ostale mogućnosti uključuju verziju aplikacije Settle za tvrtke, što bilo kojoj tvrtki ili obrtu omogućava da prima digitalna plaćanja bez oslanjanja na prodajni terminal (POS).

Izbor Hrvatske za prvo tržište Settlea u ovoj regiji Daniel Döderlein njenom spremnošću za takav sustav mobilnog plaćanja.

“Naše je istraživanje pokazalo da stanovnici Hrvatske žele bolju kontrolu nad svojom potrošnjom i mogućnostima dijeljenja računa prilikom plaćanja, dok je prodavačima problem rukovanje gotovinom te privlačenje novih kupaca – uključujući i turiste”, rekao je Döderlein dodajući da: ” nova europska regulativa na području plaćanja PSD2 sljedeće godine posve otvara bankarstvo, što znači da banke moraju omogućiti pristup korisničkim računima licenciranim trećim stranama. Banke, odnosno, zapravo bilo tko drugi s dovoljno velikom korisničkom bazom, žele pronaći način na koji će zadržati ovu kontrolu nad sustavima plaćanja prije nego što se pojavi neka treća strana, poput Alipaya, i jednostavno im oduzme tu kontrolu“.

Settle će lokalne operacije u Hrvatskoj provoditi kroz specijaliziranu tvrtku te namjene (single purpose vehicle, SPV). Döderlein naglašava da se Auka na ovaj korak odlučila kako bi osigurala da lokalna inačica aplikacije bude odgovarajuće prilagođena, potom kako bi Auka mogla pružiti odgovarajuću podršku te kako bi se olakšalo širenje aplikacije na druga tržišta unutar EU tijekom sljedeće godine. Većina prihoda iz ovog lokalnog rasta bit će uložena u daljnji razvoj platforme u regiji, uključujući investiciju u lokalnu tvrtku, ulagače, partnere i korisnike.

“Za razliku od međunarodnih aplikacija za plaćanja, Settleom će se upravljati iz Europe, a lokalne podružnice bit će primarni korisnici prihoda i dobiti. Većina prihoda bit će zadržana u hrvatskom entitetu tvrtke, čime želimo stvoriti više radnih mjesta i potaknuti lokalnu inovaciju”, naglašava Döderlein.

Auka je u pregovorima s nizom potencijalnih partnera platforme Settle te će uskoro objaviti i lokalna partnerstva. Auka traži i lokalne investitore kao i partnere koji će uslugu promovirati i izdavati korisnicima – partneri pritom mogu biti banke, telekomunikacijske tvrtke ili druge tvrtke s velikom distribucijskom moći.

Podijeli:

 

 

Vezane objave