Europska komisija i njemačko predsjedništvo Vijeća Europske unije podržali su političku volju koju je izrazilo 25 država članica saveza za europsku cloud infrastrukturu zbog njene sigurne i pouzdane mogućnosti obrade podataka kakvu trebaju europska poduzeća i građani.

Članice Europske unije, potpisnice političke inicijative suglasne su surađivati ​​na uspostavljanju prilagodljive i konkurentne infrastrukture i usluga u cloudu za cijelu Europu.

U tekstu deklaracije koji su potpisali predstavnici 24 zemlje navodi se da računarstvo u cloudu omogućuje inovacije na temelju podataka i nove tehnologije, kao što su 5G / 6G, umjetna inteligencija i Interneta stvari, omogućuje europskim poduzećima i javnom sektoru da sigurno vode i pohranjuju svoje podatke, u skladu s europskim pravilima i standardima te da EU sada ima jedinstvenu priliku iskoristiti potrebu za većom razmjenom podataka i decentraliziranom obradom podataka, bliže korisniku.

Zajednički pristup izgradnji europske cloud infrastrukture ojačat će europsku digitalnu suverenost i povećati konkurentnost europskog poslovanja i industrije. Paralelno s tim, podupirat će digitalizaciju za učinkovitu javnu upravu, bolju zdravstvenu zaštitu i čistije, održivije okruženje, navodi se u dokumentu te dodaje kako države supotpisnice prepoznaju potrebu za dodatnim ulaganjima, pojačanim sinergijama između nacionalnih inicijativa i koordiniranom strategijom za vođenje cloud usluga u privatnom i javnom sektoru širom Europe.

Kao što je dogovoreno u Deklaraciji, zajedničke akcije država članica usredotočit će se na:

– Kombinirajući privatna, nacionalna i EU ulaganja u postavljanje konkurentne, zelene i sigurne infrastrukture i usluga u cloudu. To će značiti poduzimanje sljedećih koraka zajedno s industrijom i stručnjacima za oblikovanje Europskog saveza za industrijske podatke i cloud.

– Definiranje zajedničkog europskog pristupa federacijskim kapacitetima u cloudu, radeći na jednom skupu zajedničkih tehničkih rješenja i normi politika u cilju promicanja paneuropskih interoperabilnih usluga u cloudu EU-a.

– Poticanje primjene sigurnijih, interoperabilnih i energetski učinkovitih podatkovnih centara i usluga u cloudu, posebno za mala i srednja poduzeća, novoosnovana poduzeća i javni sektor.

Europski savez o industrijskoj podataka i cloud će biti pokrenuta do kraja godine. Unutar ovog saveza, zainteresirane države članice, industrije i relevantni stručnjaci zajednički će raditi na izradi detaljnog poslovnog, investicijskog i provedbenog plana za raspoređivanje kapaciteta oblaka sljedeće generacije za javni i privatni sektor.

Zemlje potpisnice Deklaracije o cloudu sljedeće generacije za Europu: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska i Švedska, a očekuje se potpisivanje Deklaracije i od ostale dvije članice.

Podijeli:

 

Vezane objave