U 2022. godini 92 % poduzeća u EU -u s 10 ili više zaposlenih i samozaposlenih osoba koristilo je barem jednu mjeru kako bi osiguralo cjelovitost, dostupnost i povjerljivost svojih podataka i ICT sustava, navodi Eurostat u sklopu svojih podataka o korištenju ICT-a i e-trgovini u poduzećima.

Najčešća mjera koja se koristila za osiguranje integriteta, dostupnosti i povjerljivosti podataka poduzeća i ICT sustava bila je jaka autentifikacija lozinkom (82% poduzeća u EU-u), zatim sigurnosna kopija podataka na zasebnoj lokaciji ili u cloudu (78%) i kontrola pristupa mreži (65%). Najrjeđe je bila identifikacija korisnika i autentifikacija putem biometrijskih metoda (13%).

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Kako bi ostale učinkovite, sigurnosne mjere i procedure treba dokumentirati i redovito ažurirati kako bi bile ažurne u odnosu na sigurnosne niti koje se brzo razvijaju, navodi Eurostat.  2022. godine 37 % poduzeća u EU-u izjavilo je da ima dokumente o mjerama, praksama ili postupcima za ICT sigurnost. Dvije trećine poduzeća u Švedskoj (66%) izjavilo je da ima takve dokumente, dok su udjeli veći od 50% registrirani i u Finskoj (57%), Danskoj (55%), Portugalu (54%) i Irskoj (51%). S druge strane, manje od četvrtine poduzeća imalo je dokumente o mjerama, praksama ili postupcima za ICT sigurnost u Grčkoj (18%), Francuskoj (21%) i Bugarskoj (22%).

Gotovo jedna četvrtina poduzeća u EU (24%) definirala je ili pregledala svoje dokumente o mjerama, praksama ili postupcima za ICT sigurnost tijekom posljednjih 12 mjeseci. Za 9% to je bio slučaj prije 12 do 24 mjeseca, a za još 5% prije više od 24 mjeseca.

Podijeli:

 

 

Vezane objave