Oko polovice (51 posto) odraslih Europljana koriste internet bankarstvo, objavio je Eurostat. Taj se udio stalno povećava tako da se udvostručio od 2007. godine kada je iznosio 25 posto.

Internet bankarstvo osobito je popularno među među osobama od 25 do 34 godine, u toj ga starosnoj populaciji koristi 68 posto osoba.

Korištenje internet bankarstva ima tendenciju povećanja u skladu sa stupnjem obrazovanja korisnika. U populaciji Europsljana niskog obrazovanja internet bankarstvo krosti 24 posto osoba. Postotak visokoobrazovanih Europljana koji koriste internet bankarstvo je 77 posto.

Kada su u pitanju članice Europske unije, internet bankarstvo najzastupljenije je u Danskoj gdje 90 posto stanovnika u dobi od 16 do 74 godina koriste internet bankarstvo, slijedi Nizozemska (89 posto), te nordijske zemlje Finska (87 posto) i Švedska (86 posto).

Najmanje korisnika internet bankarstva je u Bugarskoj (5 posto) i Rumunjskoj (7 posto). Manje od 30 posto korisnika internet bankarstva u populaciji od 16 do 74 godine je u Grčkoj (25 posto) i na Cipru (28 posto), u Italiji i Hrvatskoj je broj korisnika nešto iznad 30 posto pa je time Hrvatska među sedam najlošijih zemalja po korištenju digitalnog bankarstva.

Podijeli:

 

Vezane objave