Prema predloženom Akcijskom planu za 5G uvođenje 5G tehnologija u nadležnosti je država članica. Države članice i operatori poduzimaju korake za pripremu uvođenja telekomunikacijske tehnologije nove generacije. Prema dosadašnjim najavama, u 2019. godini se planira provesti postupak dražbe za najmanje jedan pojas u 11 država članica: Austriji, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Irskoj, Nizozemskoj, Litvi i Portugalu. Još šest dražbi predviđeno je za 2020. u Španjolskoj, Malti, Litvi, Slovačkoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji.

Dakle, prema najavama u Hrvatskoj ni iduće 2020. godine nije najavljeno izdavanje licence za 5G mrežu. Telekom operatori u Hrvatskoj tehnološki su spremni za takav tehnološki iskorak tako da realiziranje uvođenja 5G mreže ostaje na regulatoru.

Akcijskom planu za 5G utvrđuju se ciljni rokovi – 2020. za komercijalno pokretanje tehnologije u svim državama članicama i 2025. za njezino opsežno uvođenje u gradovima i na većim prometnim pravcima. Najnovije izvješće Opservatorija za 5G Europske komisije pokazuje da se europski operatori natječu s drugim vodećim svjetskim regijama u pripremama za komercijalno pokretanje 5G tehnologija ove godine. Europa je svjetski predvodnik u ispitivanjima 5G tehnologija, prvenstveno zahvaljujući javno-privatnom partnerstvu za 5G u okviru kojeg je u 23 države članice provedeno 139 ispitivanja, uglavnom u ključnim vertikalnim sektorima, partnerstvu koji je inicirala Europska komisija.

Europskim zakonikom o elektroničkim komunikacijama podržat će se uvođenje i uporaba 5G mreža, osobito u pogledu dodjele frekvencijskog spektra, poticanja ulaganja i povoljnih okvirnih uvjeta, a nedavno donesenim pravilima o otvorenom internetu pruža se pravna sigurnost u pogledu uvođenja 5G aplikacija. U privatnom sektoru sudionici na tržištu planiraju ulaganja u infrastrukturu i osnivaju partnerstva putem kojih će tehnološka rješenja iz ispitne faze prenijeti u komercijalnu primjenu.

Nakon uvođenja 5G mreže činit će okosnicu brojnih usluga bitnih za funkcioniranje unutarnjeg tržišta te za održavanje i rad ključnih socijalnih i gospodarskih funkcija, kao što su energetika, promet, bankarstvo i zdravstvo, te industrijskih kontrolnih sustava. Organizacija demokratskih postupaka, kao što su izbori, također će sve više počivati na digitalnoj infrastrukturi i 5G mrežama.

Podijeli:

 

Vezane objave