Prema podacima Eurostata krajem prošle 2016. godine, 97% poduzeća u EU zapošljavaju 10 ili više osoba imalo je pristup internetu. Iako je udio tvrtki s pristupom Internetu u vrlo sličnim visokim postotcima u svim članicama Europske unije, samo jedno od pet poduzeća (21%) koristilo cloud computing usluga.

Najveći postotak poduzeća koja koriste cloud computing je u nordijskim zemljama. Tako više od polovice poduzeća koriste cloud computing u Finskoj (57%), a više od 40% u Švedskoj (48%) i Danskoj (42%). Na suprotnom kraju ljestvice, cloud computing usluge koristili su manje od 10% poduzeća u Bugarskoj i Rumunjskoj (obje 7%), Latviji i Poljskoj (i 8%), kao i Grčka (9%).

Cloud computing se uglavnom koristi za e-mail i skladištenje digitalnih podataka, odnosno arhiviranje podataka.

Od poduzeća koja koriste cloud computing, dvije trećine (65%) koriste ga za e-mail usluge. Oko šest od deset (62%) koristi oblak za pohranu datoteka u elektroničkom obliku, oko 44% ga koristi za svoje baze podataka, a 41% u cloudu ima uredski softver (npr. word-procesore, proračunske tablice, itd).

Poduzeća cloud koriste i za svoje softverske aplikacije za financijsko i računovodstvo poslovanje (32%), softvere za upravljanje odnosima s kupcima (27%). 21% poduzeća koristi cloud computing platforme za svoje poslovne aplikacije.

Hrvatska je dosta visoko na ljestvici država EU u korištenju cloud computinga. U Hrvatskoj 23 posto poduzeća s 10 ili više zaposlenih koristi cloud computing i po tome smo 10 u EU. Prosjek EU u korištenju cloud computinga od poduzeća je 21 posto.

Podijeli:

 

Vezane objave