Prema podacima Statističkog ureda Europske unije Eurostata skoro 8 od 10 korisnika interneta u EU surfao je preko pametnog mobilnog telefona u 2016. godini.

Više od 80% osoba u dobi od 16 do 74 godine u Europskoj uniji u 2016. godini internetu je pristupalo preko više platformi. Pametni telefoni su najzastupljeniji od uređaja za surfanje, više od tri četvrtine korisnika (79%) interneta surfa na pametnom mobitelu. Dugi uređaj na kojem Europljani surfaju je prijenosno računalo (64%), na trećem je mjestu stolno računalo (54%) a na četvrtom tablet (44%).

Pametni telefon u pristupu internetu nije na prvom mjestu korisnika u Češkoj, Estoniji, Litvi, Poljskoj i Slovačkoj, u tim su zemljama na prvom mjestu laptop ili notebook.

Najviše korisnika interneta preko pametnih telefona je u Španjolskoj (93% korisnika interneta surfa preko pametnog mobitela, Na Cipru i Nizozemskoj (po 88%).

Na visokom četvrtom mjestu zemalja EU po korištenju pametnog mobitela za pristup internetu je Hrvatska u kojoj 87% korisnika i na taj način surfa. Iza Hrvatske su Velika Britanija (86%) i Danskoj (85%).

Najmanje korisnika interneta preko pametnog mobitela u EU je u Češkoj (55%), a slijede Poljska (60%), Latvija (62%), Litva (63%) i Grčka (66%).

Najviše korisnika interneta preko laptopa ili notebooka u EU je u Nizozemskoj (80%), Finskoj i Belgiji (obje 78%) i Danskoj (76%), dok su stolna računala za pristup internetu najčešće koriste u Mađarskoj, Luksemburgu i Rumunjskoj (sve 68%), te u Njemačka (67%).

Tablete za surfanje  računala koriste se u većini zemalja EU ispod 50 posto, izuzetak su Nizozemska (66%), Velika Britanija (61%), Danska (56%), Njemačka (55%), Luksemburg (53%) i Finska (52%).

Mladi u dobi od 16 do 24 godine uglavnom preferiraju pristup internetu preko pametnih mobitela (94%), 71% ih koristi i prijenosno računalo. Tableti su najpopularniji za pristup internetu osobama od 25 do 54 godine, naime u toj je dobi 47% svih korisnika tableta za surfanje.

Više od 70% korisnika interneta u EU ne želi davati svoje osobne podatke, skoro polovica njih (46%) ne dopušta korištenje osobnih podataka oglašivačima a njih 40% ograničava pristup svojem osobnom profilu na društvenim mrežama.

37% korisnika interneta u EU pročita pravila privatnosti.

31% korisnika interneta ne dopušta pristup svojem geografskom položaju.

Kada su u pitanju osobni podaci u 12 država članica EU većina korisnika odbija dati informacije oglašivačima, najviše ih je u Luksemburgu (72%) i Finskoj (71%), a slijede Nizozemska (65%), Danska (60%) i Estonija (59%). U 9 država članica EU, pristup osobnim podacima na internetu odobrava se tek nakon čitanja pravila privatnosti nakon čega je najčešća odluka ograničen pristup osobnim podacima.

Pristup geografskom položaju korisnicima interneta u EU također nije nešto na što rado pristaju, više od polovice korisnika interneta odobrava ga samo u Luksemburgu (63%), Finskoj (58%), Austrije i Nizozemska (i 52%).

Eurostat: Odnos korisnika interneta prema pristupu njihovim osobnim podacima u 2016. godini

Eurostat: Uređaji za pristup internetu, podaci za zadnja tri mjeseca 2016. godine

Podijeli: