Europski nadzornik za zaštitu podataka (European Data Protection Supervisor EDPS) objavio je krajem travnja da će javno testirati vlastiti poslužitelj Mastodon, nazvan EU Voice, kao način na koji europske institucije i agencije mogu komunicirati s korisnicima interneta. EU Voice bi trebao biti alternativa Twitteru, a EDPS je objavio da također testira EU Video kao alternativu za YouTube, koja se temelji na platformi otvorenog koda, PeerTube.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Zajedno, te platforme su dio onoga što je kolokvijalno poznato kao fediverse; zbirka besplatnih alternativa otvorenog koda za društvene platforme, skup federalnih poslužitelja koji se koriste za web objavljivanje i hosting datoteka, ali koji, iako su neovisno hostirani, mogu međusobno komunicirati. Na različitim poslužiteljima korisnici mogu kreirati tzv. identitete.. To uključuje usluge kao što su Pixelfed (u osnovi fediverse-Instagram) i Funkwhale (fediverse-Spotify).

Hoće li se EDPS uspjeti plasirati te platforme kao stvarnu zamijenu za postojeće američke tek treba vidjeti. Europski dužnosnici su nezadovoljni američkim tehnološkim tvrtkama otprilike posljednje desetljeće, a europski političari i zastupnici učestalo ukazuju na praksu velikih tehnoloških tvrtki prije svega zbog narušavanja privatnosti i samovoljnog moderiranja sadržaja.

“S testiranjem EU Voicea i EU Videoa, cilj nam je ponuditi alternativne platforme društvenih medija koje daju prednost pojedincima i njihovim pravima na privatnost i zaštitu podataka”, istaknuo je europski nadzornik za zaštitu podataka Wojciech Wiewiórowski dodajući kako na EU platformama neće biti reklama i profiliranja korisnika, odnosno kako će korisnicima, između ostalog, omogućiti izbor i kontrolu nad načinom na koji se njihovi osobni podaci koriste.

Wojciech Wiewiórowski, europski nadzornik za zaštitu podataka

Ako bi planirane EU platforme zaživjele prije svega će trebati uložiti mnogo novca u privlačenju više od milijun korisnika već postojećih platformi. Osnivač Mastodona Eugen Rochko izvijestio o priljevu desetaka tisuća novih korisnika nakon vijesti da je Elon Musk kupio Twitter no to je mali broj korisnika potrebnih da bi nove platforme imale smisla.

Podijeli:

 

 

Vezane objave