El Salvador je uveo bitcoin kao službenu valutu. Hrvatska se sprema na uvođenje eura. Europa, pak, ima radnu skupinu za uvođenje digitalnog eura. Što nam donosi decentralizirana financijska budućnost?

Svijet je pred velikim izazovom koji donose kriptovalute i općenito decentralizirani financijski sustavi. Banke i njihovi tradicionalni proizvodi sve se teže nose s novim fintech uslugama banaka izazivača i neovisnih financijskih institucija, a kripto još uvijek nije ostvario svoj puni potencijal.

Ipak, pojedini primjeri iz svijeta pokazuju kako kriptovalute, a pogotovo blockchain tehnologije, mogu biti korisne u stvarnom svijetu, ne samo za špekulativna ulaganja već i za pravo poslovanje. Salvador je ove godine tako postao prva zemlja koja je kao službenu valutu uvela bitcoin i primorala sve trgovce da iskazuju cijene u njemu. Na slične se poteze pripremaju još neke manje razvijene zemlje.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

S druge strane svijeta, Europska središnja banka istodobno osniva radnu skupinu kojoj je cilj izraditi nacrt za digitalni euro. Kina već godinama najavljuje digitalni juan (uz zabranu bitcoina). A Hrvatska? Naše se financijske institucije i vlasti pripremaju za ulazak u eurozonu početkom 2023. godine. Možemo li nekako iskoristiti ovu tranziciju i prigrliti digitalizaciju novca? Može li bitcoin biti kompromisno rješenje, i bi li on izvršavao funkciju novca bolje ili gore od eura ili kuna? Ovo je tek jedna od tema predavanja koje ćete moći poslušati na nadolazećoj konferenciji Future of Fintech.

Što je, pak, DeFi?

DeFi, skraćenica za izraz “decentralizirane financije” opisuje financijski sustav zasnovan na blockchainu, onaj koji se ne oslanja na posrednike poput banaka, mjenjačnica ili brokera. Umjesto tradicionalnih financijskih proizvoda u pravilu nudi “pametne ugovore” zapisane na nepromjenjivom i sigurnom blockchainu poput Ethereuma ili Cardana.

Na ovom principu može funkcionirati sustav za plaćanja, kao što je primjerice domaći Revuto, ali i sustav kriptoštednje koja donosi veće moguće zarade (ali i veće rizike) od klasične štednje u bankama.

Na Cardanu se, pak, mogu zasnivati i decentralizirani sustavi za izdavanje i provjeru autentičnosti dokumenata poput diploma, certifikata ili atesta, na originalan, brz i jednostavan način, za čiju provjeru je dovoljna web ili mobilna aplikacija.

O prednostima DeFi štednje nad klasičnom i o decentralizaciji verifikacije dokumenata na Cardano blockchainu također će biti riječi sljedećega tjedna.

Peta konferencija Future of Fintech održava se 24. i 25. studenog 2021. u prostorima Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, a bit će je moguće pratiti i online. Ulaznice su dostupne ovdje.

Iz programa izdvajamo:

Euro ili kuna? Možda Bitcoin?

Predavač: Branimir Perković, magistar ekonomske politike i financijskih tržišta, kolumnist Index.hr, ekonomski komentator

Blockademia – Shape the world with truth!

Predavači: Goran Težak, suosnivač i predsjednik projekta Blockademia; Denis Fusek, Blockademia CTO

Panel rasprava: IPO vs. ICO

Sudionici: Nikola Dujmović, predsjednik Uprave Spana; Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke Burze; Josipa Majić, cofounder, Revuto; Ivan Kurtović, InterCapital Asset Management, CEO; Filip Šaravanja, Sektor za harmonizaciju propisa i međunarodnu suradnju HANFA-e; Moderator: Aron Paulić, direktor Buga

Podijeli:

 

 

Vezane objave