U prvom tromjesečju 2017. na tržištu elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj zabilježen je nastavak pozitivnih trendova iz prethodnih razdoblja. Ostvareno je oko 4 posto više prihoda u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Glavno područje rasta usluga i dalje je širokopojasni pristup internetu. Prema podacima, hrvatsko je tržište širokopojasnog pristupa u nepokretnoj mreži na kraju prvog tromjesečja 2017. godine ostvarilo daljnji porast broja priključaka i prihoda.

Ostvaren je značajan rast priključaka s brzinama većim od 30 Mbit/s što je rezultat modernizacije mreže i ulaganja u kabelsku pristupnu infrastrukturu. Od preko milijun priključaka širokopojasnog pristupa internetu putem nepokretne mreže njih oko 20 posto su priključci s brzinama pristupa većim od 30 Mbit/s što je korak dalje ka ostvarenju ciljeva Digitalne Agende.

Rast već neprekidno bilježi i tržište prijenosa TV programa uz plaćanje naknade. IPTV je vodeća tehnologija s tržišnim udjelom od oko 28 posto.

Međutim, i dalje je značajan potencijal razvoja ovog dijela tržišta s obzirom na to da još uvijek 45 posto kućanstava televiziju prati putem digitalnog zemaljskog signala.

Podijeli:

Vezane objave