U četvrtak, 8. lipnja, zabilježen je novi pokušaj zlouporabe elektroničkih komunikacija i prijevare korisnika, izvjestili su iz HAKOM-a dodavši kako je taj zlonamjerni pokušaj spriječen u najkraćem mogućem roku.

Naime, zabilježeni su slučajevi kada se korisnicima na mobilnim uređajima prikazivala informacija o propuštenom pozivu, a uzvraćanje poziva na takve nepoznate brojeve (koji su najčešće međunarodni ili satelitski brojevi) može rezultirati visokim troškovima.

U konkretnom slučaju, riječ je bila o broju koji počinje sa +882134xxxxx, a pozivi prema navedenom broju su blokirani nakon što je utvrđeno da je riječ o pokušaju prijevare.
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) upozorava korisnike da budu oprezni kada dobiju poziv ili poruku s nepoznatog broja, posebno ako su u pitanju međunarodni brojevi.

Prije nego uzvrate poziv ili poruku, savjetuju iz HAKOM-a, trebali bi se obratiti svojem operatoru ukoliko sumnjaju da se radi o zlouporabi ili prijevari, odnosno neželjenoj elektroničkoj komunikaciji. O takvim slučajevima mogu se obratiti i  HAKOM-u.

Podijeli:

 

Vezane objave