Operatori su na tržištu elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj nastavili s investicijama u elektroničku komunikacijsku infrastrukturu. U 2019. godini uloženo je oko 2,7 milijarde kuna, što je 200 milijuna kuna više nego u 2018. godini. Prednjače ulaganja u pokretnu mrežu, koja su gotovo 31 posto viša u odnosu na prethodnu godinu. U nepokretnoj mreži najveći rast je zabilježen u ulaganjima u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu, i to 78 posto više u odnosu na 2018. godinu.

Broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu u nepokretnoj mreži na kraju 2019. iznosio je više od 1,154 milijuna, što je rast od oko 2,4 posto u odnosu na 2018. godinu. Najveći rast priključaka zabilježen je putem svjetlovodne pristupne tehnologije.

U dijelu telefonskih usluga, ukupni odlazni promet u pokretnoj mreži u 2019. bilježi porast od 3 posto, dok je ukupni odlazni promet u nepokretnoj mreži pao za 12 posto u odnosu na 2018. godinu. U isto vrijeme zabilježen je pad prihoda od telefonskih usluga, kako u pokretnoj tako i u nepokretnoj mreži. To su očekivana kretanja te se i u budućem razdoblju očekuju slični trendovi zbog supstitucije nekim drugim oblicima komunikacije.

Na tržištu naplatne televizije nastavlja se rast prihoda u odnosu na prethodno razdoblje. Operatori su u 2019. godini ostvarili 27 milijuna kuna veći prihod u odnosu na 2018. godinu IPTV je i dalje vodeća tehnologija s tržišnim udjelom od oko 52 posto ukupnog broja korisnika naplatne televizije, a potencijal razvoja ovog dijela tržišta je značajan s obzirom na to da još uvijek 44 posto kućanstava televiziju prati putem digitalnog zemaljskog signala.

Pokazatelji tržišta elektroničkih komunikacija mogu se pronaći na internetskim stranicama Hakoma.

Podijeli:

 

Vezane objave