Samsung Galaxy S10 pušten je u prodaju početkom ožujka ove godine, objavio je Nacionaolni CERT. Među ostalima, Samsung je posebno isticao novu generaciju sigurnosnih rješenja među kojima je posebno istican novi ultrazvučni čitač otisaka prstiju smješten ispod zaslona samog uređaja. Ta tehnologija je označena kao revolucionarna, a novi je čitač otisaka prstiju donio neke novine kao što su otključavanje mobitela mokrim rukama i potpuna sigurnost korisnika uz tvrdnje kako samo vlasnik može pristupiti uređaju.

Međutim, te tvrdnje nisu dugo čekale na demantij. Imgur korisnik imena darkshark je objavio video u kojem pokazuje kako otključava Samsung Galaxy S10 s replikom svog otiska prsta izrađenom pomoću 3D printera. Štoviše, predložak za izradu lažnog otiska prsta je fotografija vinske čaše na kojem je ostao otisak prsta.

Darkshark navodi kako su mu bila potrebna tri ispisa replike kako bi na koncu dobio otisak koji otključava mobitel jednako kao i njegov vlastiti prst. Doduše, navodi kako je prvog zaboravio na pravi način okrenuti, ali je uvjeren kako u roku od 3 minute može poslati repliku na ispis te u svega 15 minuta ostvariti pristup do uređaja.

Ta je tehnika primjenjiva isključivo na čitače otisaka prstiju nove generacije, dok stara tehnologija toj metodi još uvijek uspješno odolijeva.

Podijeli:

 

Vezane objave