U organizaciji Sveučilišta u Nottinghamu i Europske agencije za GNSS (GSA) u sklopu Flamingo projekta, na 24-satnom hackathonu Raw Galileo sudionici su razvijali rješenja poboljšanja točnosti lokacije na masovnom tržištu uz pomoć Initial Galileo Services 21. i 22. ožujka. Programeri su imali dva zadatka. a ukupna novčana nagrada bila je 6.000 eura.

U prvom od zadata Flamingo Navigation Challengea programeri su dobili zadatak razvijati rješenja koja koriste Galileo i usluge visokog preciznog pozicioniranja i navigacije koje Flamingo pruža na mobilnom uređaju sa sustavom Android kako bi poboljšali postojeće aplikacije ili razvili nove.

Na tipičnom uređaju za pametne telefone, točne lokacije koje se mogu postići rijetko su bolje preciznosti od nekoliko metara (5-10 m ovisi o korisnikovom okruženju). Projekt Flamingo financiran od Horizon 2020 pokrenut je s ciljem da se omogući preciznost lokacije s decimetarskom točnošću (do 50 cm na pametnim telefonima koristeći PPP/RTK korekcijske tehnike primijenjene na GNSS mjerenjima). Takva preciznost navigacije nužna je za pješačke staze za slabovidne osobe, položaj za kretanje u prometnom traku za mobilnost automobila, infrastrukturne projekte pametnih gradova… Flamingo namjerava aplikacije s znatno boljom preciznošću od sadašnje omogućiti na Android pametnim telefonima te za uređaje Interneta stvari (Internet of Things). Projektom se u stvari razvija nova API knjižnica za Android i IoT programere. API je dizajniran za razvojne programere i točne lokacije servisira stručnjacima za pozicioniranje.

Izlaskom Androida 7 (Nougat) 2016. godine, Google je korisnicima pametnih telefona stavio na raspolaganje GNSS-ove mjerenja, omogućujući im da poboljšaju točnost pozicioniranja odnosno navigacije. GSA je u lipnju 2017. godine pokrenuo radnu skupinu za GNSS Raw Measurements za razmjenu znanja i stručnosti o Androidovim navigacijskim mjerenjima i njihovoj upotrebi kako bi se unaprijedila tehnologija pozicioniranja i na osnovu toga napravile aplikacije. Radna skupina uključuje više od 150 međunarodnih stručnjaka GNSS-a, znanstvenika i tržišnih sudionika.

U izradi prvog rješenja prva nagrada od 1.800 eura u tom izazovu pripala je #VastMappingu, aplikaciji koja koristi Galileo i Flamingo točnost kako bi pružila računalni vid u stvarnom vremenu za mapiranje i upravljanje imovinom. Ciljana na gradilišta, aplikacija će smanjiti troškove zbog gubitka materijala, dijeljenja podrške i optimizirati upotrebu resursa na licu mjesta.

Tijekom rada na tom izazovu, programeri su imali pristup Flamingo API-ju koji je osmišljen kako bi poboljšao točnost pozicioniranja GNSS-a na pametnim telefonima i IoT uređajima pomoću Flamingo usluga.

Drugi zadatak na Flamingo Verified Location Challenge bio je neneavigacijska rješenja korištenja GNSS-ovih mjerenja. Zadatak je bio usmjeren na iskusne programere bez iskustva s GNSS-om, odnosno za korištenje podataka navigacije u složenijim ekosustavima. Cilj timova bio je stvoriti vlastiti sustav (korisnički terminali + podupirač) koji pomoću GNSS-ovih neprovjerenih mjerenja provjerava položaj, koristeći slobodno dostupne alate i izvorni kod.

Prva nagrada od 1.200 eura u tom zadatku pripala je aplikaciji ClaimR – ovjerenoj usluzi potpisivanja lokacija. Davatelji usluga od kupaca traže da potvrde svoju lokaciju prilikom pružanja usluge. ClaimR provjerava lokaciju korisnika davatelja usluga i može biti koristan alat protiv aplikacija koje pružaju lažnu lokaciju.

Podijeli:

 

Vezane objave