Konferencija Hackaday 2018. koja se ove godine održala u Beogradu, privukla je u beogradski Dom omladine raznoliko geekovsko društvo iz mnogih krajeva svijeta. U opuštenoj atmosferi priča se o hardveru, softveru, hackingu i opet u krug, sve do kasnih noćnih sati kad su proglašeni pobjednici najboljih hackova ovogodišnjeg badge konferencije.

Naime, za razliku od drugih konferencija, Hackaday je član one male ali birane grupe konferencija koje sudionicima ne dijele prospekte, olovke, šalice i spužvaste loptice za ublažavanje stresa, već prave pravcate hardverske projekte, a od sudionika se očekuje da ih ne samo koriste, već i da se sa njima poigraju, hackiraju ih hardverski i softverski.

Ovogodišnji badge posebno je atraktivan komad hardvera koji uključuje PIC32 mikrokontroler, minijaturnu tipkovnicu i zaslon u boji, VGA razlučivosti (320×240). Na njemu se nalaze minijaturni BASIC, Z-80 emulator sa pripadajućom posve funkcionalnom implementacijom CP/M-a, nešto igara i nekoliko skrivenih uskršnjih jaja – kako bismo preveli već pomalo zaboravljenu tradiciju easter egg iznenađenja u hardveru i softveru.

Idejni tvorci badgea su Voja Antonić za hardver i Jaromir Sukuba (iz Slovačke) za softver.

Retro izvedba badge bila je pravi hit među nešto preko 300 sudionika konferencije, a konferencija je otvorena simfonijskom izvedbom Super Mario teme koju su odsvirali badgevi sudionika konferencije.

Osim već spomenutog dvojca, konferencija je ugostila i druge goste, kao najpoznatiju među njima vjerojatno Rachel Wong aka Konichiwakitty koja se osim nosive elektronike bavi i istraživanjem matičnih stanica.

Podijeli: