Hrvatska zbog neprovođenja digitalizacije ove godine gubi 1,8 milijardi eura

Gubici privatnih tvrtki zbog nedostatka stručnih vještina zaposlenika, prije svega digitalnih vještina, dramatično je porastao širom Europa u odnosu na prethodne godine, navodi se u analizi PwC-a Europska anketa o privatnom poslovanju 2019 (European Private Business Survey 2019)

Procjenjuje se kako će gubici privatnih tvrtki u analiziranoj 31 zemlji Europe (EU 28 + Švicarska, Norveška i Turska) zbog nedostatka vještina u ovoj godini porasti za skoro 30 %  u odnosu na 2018. godinu, na oko 414 milijardi eura (413,7 milijardi). Gubitak u članicama EU u ovoj godini je 353,4 milijarde eura. Taj gubitak predstavlja procijenjenih 2,6 % europskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), i približno je jednak kombinirani BDP Grčke i Portugala. Za 28 članica EU taj gubitak iznosi 2,2 % ukupnog BDP-a.

U prosjeku je gotovo polovica anketiranih lidera (anketirano je 2.443 ključnih lidera privatnih tvrtki u Europi), smatrali su da im nedostaje pravi interni stručnjaci da bi ostvarili puninu prednosti digitalnih transformacija te su njihova poslovna očekivanja slabija nego u prošlogodišnjoj anketi.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Jedan dio zemalja Europe značajno je teže pogođen nedostatkom stručnjaka od drugih. Tako je, na primjer, u zemljama tzv. stare Europe Španjolskoj, Italiji i Portugalu dramatično porastao stručnjaka u odnosu na prošlu godinu. U isto vrijeme najbolje stoje Velika Britanija  (u odnosu na 2018. gubitak će u 2019. godini biti manji za 6,5 milijardi eura ili za 17 %), te Danska (gubitak manji za 2,8 milijardi ili za 68 %) i Belgija (manji gubitak za 1,2 milijardi eura ili 39 %).

Hrvatska je među lošijim zemljama jer će ove godine imati veći gubitak za 1,8 milijardi eura što je rast gubitak od 120 % ili 6,4 % BDP-a), Od Hrvatske veće gubitke ove godine imati će, kako procjenjuje PwC, samo baltičke zemlje (rast od 158 %), Cipar (125 %), Slovačka (240 %) i Španjolska (211 %).

Analitičari PwC ukazuju kako većina glavnih menadžera privatnih tvrtki u Europi pogrešno smisao digitalizacije vide u tehničkom unaprjeđenju poslovanja kao, na primjer, unaprijeđenje opskrbnih lanaca… Ključni nedostatak u digitalizaciji europskih privatnih tvrtki i gospodarskom zaostajanju starog kontinenta u globalnoj ekonomiji PwC u nedostatku financiranja digitalizacije, naime samo 22 % (otprilike jedan od pet) privatnih tvrtke u 28 zemalja EU + Norveška, Švicarska i Turska izdvajaju više od 5 % svojih ulaganja u digitalizaciju. Naprednija digitalizacija gospodarstva vidljiva u skandinavskim zemljama nalazi se u činjenici da u tim zemljama 35 % tvrtki u digitalizaciju ulaže više od 5 %.

Većina tvrtki anketiranih u 31 europskoj državi (58 %) planira izdvojiti manje od 3% ukupnih ulaganja do digitalizacije u sljedećih pet godina, navodi se u analizi te ističe kako je pogreška europskih privatnih tvrtki i njihovo oslanjanje na postojeći stručni tim u digitalizaciji ne shvaćajući kako im za unaprijeđenje digitalnih procesa nužno trebaju novi stručnjaci drugačijih znanja.

Kao potvrda tog stava, iz PwC-a navode kako njihova istraživanja potvrđuju da investiranje u umjetnu inteligenciju (Artificial Intelligence AI) može povećati BDP za čak 26% do 2030. godine, pomoći tvrtkama u unaprjeđenju proizvoda, unaprijediti ne samo proizvodnju nego i uslužne djelatnosti. U anketi PwC-a čak 77 % relevantnih menadžera privatnih tvrtki izjavilo je kako AI ne smatraju dovoljno relevantnom za njihovo poslovanje, 80 % ih to smatra za virtualnu stvarnost te 79 posto za 3D ispis.

privatne tvrtke u Hrvatskoj za digitalnu transformaciju uopće ne koriste sredstva equity/venture fondova

 

 

Vezane objave