O potrebnim promjenama sadašnjih perspektiva i utjecaju tehnologije na poslovanje, njezinu pretvaranju u najboljeg poslovnog savjetnika, budućnosti financijskih izvještaja u kojoj će se izlazni i ulazni računi sami knjižiti, o konsolidaciji tržišta kojom se optimalnom alokacijom resursa i znanja ostvaruje najviše te drugim zanimljivim temama govorilo se na konferenciji  B2B: Are you ready for 2020? u utorak 26. ožujka u Zagrebu.

„Dolazak i sve veća prisutnost AI-a najavljuje uzbudljivo vrijeme za odvjetničke tvrtke, odvjetnike i njihove klijente. Upravo zato, mi u LegalSifteru, na primjer, osnažujemo odvjetnike da svojim klijentima nude usluge dok ne rade, što ranije nije bilo moguće. Tvrtke i klijenti vjeruju svojim odvjetnicima i stoga žele imati mogućnost pristupiti im češće i jednostavnije, dok je  način na koji su pravne usluge povijesno isporučivane isto do sad činio nemogućim“, rekao je u potpredsjednik kompanije LegalSifter Eben Adams.

„Svijet, a osobito poslovanje se mijenjaju iz godine u godinu, sve bržim tempom koji dozvoljava minimalan predah od stalnog usklađivanja s novim tehnologijama i trendovima. Sada se i sektor pravnih usluga, usprkos vrlo snažnom unutarnjem otporu promjenama, počeo ubrzano ukrcavati na taj vlak prihvaćanjem umjetne inteligencije i pametnih online rješenja koja mijenjaju čitavu perspektivu struke. Protivno mnogim predviđanjima, vjerujem da to neće dovesti do gubitka radnih mjesta, već do više posla zbog veće pristupačnosti usluga, kao i do dodatne humanizacije odnosa s klijentima i mogućnosti pružanja brže i efikasnije pravne usluge“, rekao je managing partner Odvjetničkog društva Porobija & Špoljarić Marko Porobija.

Predsjednik Uprave Mazars Croatia Kristijan Cinotti rekao je kako tehnologija omogućava da se financijski izvještaji ne odnose na prošlost, nego na real time, odnosno da se ide prema izvještavanju u budućnosti. S druge strane, fokus više nije na neto dobiti koja je bila podložna financijskim manipulacijama niti na EBITDA nego na value based managementu i ekonomskoj dodanoj vrijednosti koja uzima u obzir troškove kapitala. Dodao je kako se u budućnosti očekuje fokus na ključne pokazatelje (KPI) i stvaranje slobodnih novčanih tokova. „Naime, zbog raznih manipulacija i velikih promašaja poznatih revizorskih kuća, korisnike financijskih izvještaja ne zanima dobit na papiru, nego slobodni novčani tokovi s kojima se može raspolagati“, naglasio je Cinotti.

Podijeli:

 

Vezane objave