Carnet je u studenome započeo s provedbom novog projekta pod nazivom Grow2Cert – Povećanje zrelosti Nacionalnog Certa za čvršću suradnju u zajednici kibernetičke sigurnosti. Projekt u vrijednosti većoj od milijun eura sufinanciran je sredstvima Europske komisije putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF – Connecting Europe Facility), a provodit će se do kraja listopada 2021. godine.

Tim projektom Carnetov Nacionalni Cert ulaže u povećanje svoje pripravnosti za odgovor na kibernetičke prijetnje i incidente, koji su sve sofisticiraniji, izraženiji te predstavljaju jedan od pet najvećih globalnih rizika uz prirodne katastrofe i klimatske promjene.

Kako bi se spriječio incident i ubrzao proces njegova zaustavljanja i rješavanja Nacionalni Cert će nastaviti s razvojem platforme PiXi za razmjenu informacija o računalno-sigurnosnim prijetnjama i incidentima. Ujedno će proširiti korištenje platforme na operatore ključnih usluga i davatelje digitalnih usluga kako bi se osiguralo njihovo neometano poslovanje, a time sigurnost usluga koje su od posebne važnosti za odvijanje ključnih društvenih i gospodarskih aktivnosti u Hrvatskoj poput bankarstva, infrastrukture financijskog tržišta, digitalne infrastrukture i poslovnih usluga za državna tijela.

„U prvih 11 mjeseci ove godine obradili smo 30 % više incidenata, nego u cijeloj protekloj godini, a  očekujemo da će u sljedećim godinama taj broj značajno rasti. Stoga nam je cilj povećati razinu znanja i kompetencija te proširiti suradnju s međunarodnim tijelima kako bismo uspješno predvidjeli potencijalne rizike te smanjili ranjivost kritične infrastrukture na kibernetičke napade, ali i dodatno povećali razinu svijesti naših korisnika o važnosti kibernetičke sigurnosti“, izjavio je pomoćnik ravnatelja Carneta za Nacionalni Cert Tomislav Štivojević.

Projektom je predviđen i nastavak aktivnosti Nacionalnog Certa s ciljem podizanja svijesti opće javnosti o kibernetičkoj sigurnosti putem digitalne kampanje, objava na društvenim mrežama i organiziranja kvizova, okruglih stolova i drugih događanja posvećenih temama kibernetičke sigurnosti tijekom Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti. Posebno će se usmjeriti na „kibernetičku higijenu“, odnosno održavanje visoke razine sigurnosti korisnika interneta uz odgovorno korištenje suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Podijeli:

 

Vezane objave