Green-Tech Hackathon, hackathon s fokusom na održive tehnologije i druge zelene teme, održan je proteklog vikenda u organizaciji Veleposlanstva Velike Britanije i partnera – Fil Rouge Capitala kao investicijskog partnera i Algebra LAB kao organizacijsko-logističkog i savjetodavnog partnera. Hackathon je održan u online obliku, ukupnog trajanja duljeg od 30 sati, a nakon više od 100 prijava zainteresiranih timova tijekom proteklih tjedana, u finalu je sudjelovalo 14 timova s ukupno 63 natjecatelja iz cijele Hrvatske, a pridružili su im se i članovi timova iz Bosne i Hercegovine, ali i iseljenici na privremenom radu u Njemačkoj i (najdalje) Južnoj Koreji.

Sudionici su tijekom hackathona odabrali jednu od tri ponuđena problema te su za njega razvijali svoje rješenje. Natjecateljima su ponuđena tri izazova – višak i bacanje hrane (kako riješiti problem viška hrane u trgovinama, kod ljudi i općenito u cijelom lancu hrane?), masovni turizam (kako razviti model održivog turizma?) te zagađenje vode (kako osmisliti poslovno rješenje koje rješava problem zagađivanja vode?). Zadatke za natjecatelje je, u suradnji s Veleposlanstvom, osmislio tim stručnjaka koji predvodi Algebra LAB, Leo Mršić i Maja Brkljačić.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Ponuđena rješenja, tj. odgovori na zadatke, pritom su morala biti održiva, izvediva, profitabilna i skalabilna te su se, dakako, morala oslanjati na tehnologiju kao način rješavanja postavljenog problema. Tijekom hackathona timovima je bilo na raspolaganju osam mentora koji su im pomogli u razrješavanju dilema i savjetima za suočavanje s projektnim zadacima s poslovne ili tehnološke strane: Mili Ibrulj (Fil Rouge Capital), Roger Blott (Fil Rouge Capital, partner), Andrija Garofulić (Mazars Croatia, partner), Matija Žulj (pokretač tvrtke Agrivi), Neil Whittaker (Energy System Catapult, Incubation Manager), Marko Capek (Terra Hub Croatia), Bojan Radlović (RVU, General Manager) i Tom Oštrić (O2, osnivač).

Nakon dvodnevnog rada na projektima i predstavljanja projekata u sklopu virtualnog pitcha pred žirijem – kojega su činili Stevica Kuharski (Fil Rouge Capital), Renata Brkić (Feelsgood Capital) i Marijan Mrkonjić (voditelj novih biznisa, INA) najboljim timom proglašen je tim GoGreenOzonator, u čijem su sastavu Helena Virić Gašparić, Darija Lemić i Pave Ninčević. Svo troje dolaze s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Njihovo pobjedničko rješenje bazira se na inovativnoj primjeni ozona. Odavno su poznata dezinfekcijska svojstva i primjena ozona u zdravstvu i prehrambenoj industriji. GoGreenOzonator tim želi primijeniti ozon u poljoprivredi, posebno u zaštiti od štetnih organizama, te na taj način eliminirati ili dramatično smanjiti korištenje pesticida, a bez smanjenja produktivnosti u procesu proizvodnje hrane.

pobjednici Green Tech hackathona tim GoGreenOzonator,

Uz pobjednike, žiri je posebno pohvalio i rješenja tima Alavera, MacroConverter i Omni Akademija. Tim Alavera razvija rješenje za smanjenje korištenja otrovnog klorinskog sredstva za izbjeljivanje s hibridnim sustavom koji koristi hidrogen peroksid i UV svjetlo, što bi bitno smanjilo onečišćenje voda prouzrokovano tekstilnom industrijom. Tim MacroConverter radi na rješenju uklanjanja plastičnog otpada iz okoliša korištenjem sustava baziranog na pirolizi, što bi uklanjanje plastike učinilo bitno jednostavnijim i jeftinijim. Omni Akademija radi na komercijalnom edukativnom projektu, koji se fokusira na edukaciju svih čimbenika u lancu, koji mogu pridonijeti smanjenju zagađenja.

Pobjednički tim nagrađen je novčanom nagradom u iznosu od 50.000 kuna. No, osim novčane nagrade, organizator će pomoći pobjednicima i s pristupom britanskoj startup zajednici i eventualnim daljnjim povezivanjem s aktivnim i propulzivnim green tech sektorom u Velikoj Britaniji.

Podijeli:

 

 

Vezane objave