92 posto tvrtki u Hrvatskoj koristi se u poslovanju računalima, a 91 posto ih ima pristup Internetu. 


Prema istraživanju Državnog zavoda za statistiku, kojeg sažeto danas prenosi i Hrvatska izvještajna novinska agencija, HINA, u svom međunarodnom izdanju, hrvatske tvrtke postigle su iznimno visok stupanj integracije informatičko-komunikacijskih tehnologija u svom poslovanju. Uz to, u ovoj godini bilježimo i rast volumena elektroničke trgovine.

Prema navedenom istraživanju Državnog zavoda za statistiku, 92 posto tvrtki u Hrvatskoj koristi se u poslovanju računalima, a 91 posto ih ima pristup Internetu. 69 posto tvrtki ima i vlastitu mrežnu stranicu.

Gotovo sve tvrtke koje se koriste Internetom, koriste se nekim oblikom širokopojasnog fiksnog pristupa mreži nad mrežama, dok ih 80 posto koristi širokopojasni pristup Internetu putem mobilnih mreža. U poslovnom pristupu širokopojasnim mobilnim mrežama bilježi se porast od tri posto u odnosu na godinu (2015.) dana ranije.

Elektronička trgovina putem Interneta u stalnom je porastu: 33 posto pojedinaca kupilo je neki proizvod ili koristilo neku uslugu online tijekom 2016. godine, što je porast od dva posto u odnosu na godinu dana ranije. No, maloprodaja putem Interneta još uvijek čini tek 14 posto ukupne vrijednosti maloprodaje u Hrvatskoj.

Poslovanjem putem tehnologija računalnog oblaka na Internetu koristi se 23 posto hrvatskih tvrtki.

Hrvatska poduzeća najčešće se koriste računalnim oblakom za procesiranje elektroničke pošte, a podjednako su zastupljene usluge pohrane podataka i baza podataka te korištenje uredskoga i računovodstvenog softvera.

Društvene medije na Internetu tvrtke uglavnom prate kako bi vidjele njihov utjecaj na poslovne procese u poduzeću i poslovne rezultate.

Istraživanje je još pokazalo kako se društveni mediji uglavnom koriste za oglašavanje i razmjenu informacija s kupcima putem blogova ili društvenih mreža. Pojava je najzastupljenija u malim poduzećima, dok se srednja i velika poduzeća rijetko koriste društvenim medijima za poslovne svrhe.

 

Podijeli:

Vezane objave