Google je 2017. godine pokrenuo uslugu pomoći SOS upozorenja. Razvijajući tu uslugu ovih dana je u Sjedinjenim Američkim Državama u uspostavljanju mapa granice požara u SOS upozorenjima pretraživanja kako bi korisnici Google kartama (Google Maps) mogli dobiti informacije o područjima zahvaćenim požarima.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Koristeći satelitske podatke za izradu mape granica požara, korisnici Google karata će sada vidjeti približnu veličinu i lokaciju opožarenog područja na svom pametnom telefonu ili zaslonu računala.

Na Google kartama korisnici će imati pristup detaljima, uključujući i požarnu granicu, i primati upozorenja ako se približavaju aktivnom plamenu. Ako netko istražuje područje u blizini požarišta na Google kartama dobiti će najnovije informacije o požaru.

Sa satelitskim podacima Nacionalne oceanske i atmosferske uprave (NOAA) konstelacijom satelita GOES i mogućnostima analize podataka Google Earth Enginea Google je u mogućnosti, kako navode u svojem blogu, prikazati veličinu požara u skoro stvarnom vremenu, a podaci se osvježavaju otprilike svaki sat. NOAA-ovi sateliti uključuju infracrveni i optički senzor optimiziran za otkrivanje velikih požara na Zemljinoj površini. Na tim podacima Google u programu Earth Engine vrši prepoznavanje opožarenih područja.

„Google je uključen u reagiranje na krizu dugi niz godina, počevši od planinskog požara Carmel u Izraelu 2010. godine. Od tada smo pokrenuli javna i SOS upozorenja za stotine tisuća kriza širom svijeta. Od mapiranja požara, otkrivanja potresa i upozorenja do prognoze poplava, i dalje pronalazimo nove načine kako bi tehnologija mogla biti korisna u najkritičnijim vremenima“, navodi se u blogu. (foto google)

Podijeli:

 

 

Vezane objave