Google je predstavio besplatni mrežni alat koji urbanistima nudi informirane podatke o utjecaju CO2 na onečišćenje zraka u odabranim gradovima.

Alat, nazvan istraživač zaštite okoliša (Environmental insights explorer EIE), nakon njegovog beta testa koji je započeo prošle godine u pet pilot gradova širom SAD-a, Kanade, Australije i Argentine, funkcionalan je u odabranim gradovima u Europi.

EIE je za sada dostupan u Dublinu, Birminghamu i Manchesteru. Razvijen kao jedna od inicijativa Googlea za ekološku održivost.

Iako svatko može koristiti EIE on je dizajniran prvenstveno za gradske planere ekološke održivosti gradskih sredina. Naime, tek nakon pouzdanih informacija o onečišćenjima može se planirati poboljšanje uvjeta.

Brzim uvidom za Dublin, na primjer, može se vidjeti da Google procjenjuje godišnje emisije CO2 iz nekretninskog sektora (grijanje, klima uređaji…) na 2,13 milijuna tona CO2 a od prometa na 1,31 milijun tona te da je solarni potencijal krovova Dublina toliki da bi njegovim korištenjem bilo moguće smanjiti emisiju CO2 za 206.000 tona godišnje.

Googleova aplikacija čak ima i statističku procjenu klime u odabranim gradovima u slijedećih 20 godina, pokazujući projekcije temperature i oborina.

Google je također najavio da će gradovima omogućiti uvide u lokalne o kvaliteti zraka, počevši od Kopenhagena. Naime, njegov Project Air View koji je povezan s Google Street View vozilima koji imaju instrumente za mjerenje kakvoće zraka na ulici. Projekt Air View započeo je prošle godine u partnerstvu s Kopenhagenom, a podatke koji su odnedavno dostupni javnosti ranije su bili dostupni samo znanstvenim institucijama i Gradskom vijeću Kopenhagena.

Podijeli:

 

Vezane objave