Prema članku Francisa Navarra na portalu komando.com zbog prevalencije neovlaštenih pristupa podacima (databreach) i phishing prijevara, tvrtke poput Googlea trebaju stalno nadograđivati sigurnost svojih platformi, prenosi Nacionalni CERT.

Osim postavljanja tradicionalnih sigurnosnih opcija kao što su postavke za oporavak e-pošte i provjera putem dvostruke autentifikacije, Google nastavlja predstavljati nekoliko novih metoda sigurnosne provjere.

Posljednjeg dana mjeseca listopada u kojem se obilježava Mjesec kibernetičke sigurnosti s ciljem podizanja svijesti o kibernetičkoj sigurnosti Google je uveo nova poboljšanja sigurnosti kako bi dodatno zaštitio korisničke račune.

Novi alat za procjenu rizika

Google će sada zaštititi korisnički račun čak i prije prijave korisnika. Kada se unese korisničko ime i lozinka na Googleovu stranicu za prijavu, automatski se pokreće novi alat za procjenu rizika i dopustit će samo prijavu ako je sve ispravno i ništa ne izgleda sumnjivo.

Zbog toga je uvedena jedna velika promjena u postupku Google prijave. Preglednik sada zahtijeva da je JavaScript omogućen. Ako JavaScript nije uključen, nije se moguće prijaviti jer se alat za procjenu rizika ne može pokrenuti. JavaScript se nakon prijave može isključiti.

Poboljšana sigurnosna provjera

Googleov alat za provjeru sigurnosti također dobiva ključne dopune. Prvo, sada korisnike dodatno štiti od štetnih aplikacija na temelju podataka za zaštitu na usluzi Google Play Protect.

Drugo, sada korisniku nudi mogućnost uklanjanja računa iz starih uređaja koje više ne upotrebljava.

Obavijesti kada se podaci o korisnikovom računu dijele s trećim stranama

Googleovo sigurnosno ažuriranje sada će korisnika obavijestiti kada dijeli podatke sa svojeg  računa na web lokacije i aplikacije trećih strana. Provjera povezanih uređaja, web lokacije i aplikacije moguće je na Security Checkup page.

Unaprijeđeni oporavak računa

Ako se korisnikov Google račun ugrozi, uvedeni su novi alati koji omogućavaju oporavak računa kroz korak-po-korak postupak. Oporavak će se pokrenuti automatski i u slučaju ako Google otkrije neovlaštenu aktivnost.

 

Potvrda sigurnosnih postavki – prvo Google provjerava je li korisnikov račun osjetljiv na daljnje napade. Pomoću toga korisnik se može osigurati da napadač ne može pristupiti korisničkom računu putem telefonskog broja ili e-pošte za oporavak.

Osiguravanje drugih računa – Google će također pomoći da korisnik zaštititi svoje druge račune jer se Google račun može koristiti kao ulazna točka za druge usluge. Na primjer, ako je korisnik upotrijebio Google račun da bi se prijavio na druge web stranice, one se mogu hakirati.

Provjera financijske aktivnosti – Google će korisniku tada pomoći pri osiguravanju svih načina plaćanja koji su povezani s njegovim računom, kao što je Google Pay ili kreditna kartica. Također će korisniku pomoći da provjerite jesu li ti načini plaćanja zloupotrijebljeni.

Pregl datoteka – i naposljetku, Google će korisnika provesti kroz pregled njegovog sadržaja i datoteka kako bi vidio je li neovlaštena osoba pristupila ili zloupotrijebila njegov Gmail i Google Drive.

Podijeli:

 

Vezane objave