Google Alphabet Inc je prekinuo dio poslovanja s kineskim Huawei Technologies Co Ltd. Prekid poslovne suradnje odnosi se na prijenos svih hardverskih i softverskih proizvoda, osim onih koji su pokriveni licencama otvorenog koda, objavio je Reuters. Odluka je uslijedila nakon što je Huawei došao na tzv.  crnu listu administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Huawei ubuduće neće imati pristup nadogradnjama i novim verzijama operativnog sustava Android te pristup Google Play Storeu i Gmailu kao i aplikacijama za You Tube. To ne znači potpuni prekid poslovnih odnosa Googlea i Huaweia. Naime, kako je naveo izvor iz Googlea “Huawei će moći koristiti samo javnu verziju Androida i neće moći dobiti pristup Googleovim vlasničkim aplikacijama i uslugama”. Huawei će i dalje imati pristup inačici operativnog sustava Android dostupnoj putem open source licence, poznate kao Android Open Source Project (AOSP), koja je besplatno dostupna svima koji ga žele koristiti. U svijetu postoji oko 2,5 milijarde aktivnih Android uređaja.

Google će prestati pružati Huaweiju pristup, tehničku podršku i suradnju koja uključuje njegove aplikacije i usluge. Googleove aplikacije kao što su Gmail, YouTube i preglednik Chrome, koje su dostupne putem Google Play trgovine, neće biti na budućim uređajima Huawei jer te usluge nisu pokrivene licencom otvorenog koda, odnosno zahtijevaju komercijalni ugovor s Googleom.

Korisnici postojećih Huawei uređaja koji imaju pristup Google Play trgovini i dalje će moći preuzeti ažuriranja aplikacija koje pruža Google. Aplikacije kao što je Gmail ažuriraju se putem Google Play trgovine, za razliku od ažuriranja operativnog sustava kojima se obično bave proizvođači telefona i telekom operateri.

Očekuje se da će utjecaj Googleove odluke biti beznačajan na kineskom tržištu. Većina Googleovih mobilnih aplikacija je zabranjena u Kini u kojoj se koriste alternativne domaće inačice kao što su Tencent i Baidu. Najveću štetu Huawei će imati, ako Google primjeni ograničenja iz SAD, na svom drugom po veličini tržištu u Europi.

Samo dan nakon Trumpove odluke Ministarstvo trgovine SAD razmatralo je umanjenje ograničenja američkim tvrtkama u poslovanju s Huaweiem kako bi “spriječilo prekid postojećih mrežnih operacija i opreme”.

Stručnjaci smatraju kako Huawei može nastaviti ozbiljno poslovati na tržištu pametnih telefona bez suradnje s Googleom u kojem također sagledavaju poslovne posljedice američke odluke.

Iz Huaweia su ustvrdili da su posljednjih nekoliko godina pripremali plan u slučaju blokiranja korištenja Androida, naime razvijali su svoj operativni sustav i tehnologiju.

Podijeli:

 

Vezane objave