Google se u posljednje dvije godine suočio s 9,5 milijardi američkih dolara novčanih kazni od Europske unije zbog monopolskog ponašanja na tržištu. U tijeku je dodatna istraga Googleovog monopolskog ponašanja, ovaj put vezana za aplikaciju Google for Jobs, potvrdila je povjerenica EU-a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, Ona je usporedila ponašanja Googla u tom slučaju sa slučajem usporedbe ponuda u online trgovini gdje je Google u svojoj tražilici preferirao svoju aplikaiju na štetu konkurencije. U tom je slučaju Google od EU s 2,7 milijardi dolara u 2017. godini.

Glasnogovornik Europske komisije potvrdio je za CNBC da istraga o monopolskom preferiranju aplikacije Google for Jobs traje. Istrage antitrustovske politike u EU mogu potrajati godinama i mogu rezultirati novčanim kaznama do 10 % godišnjeg prihoda tvrtke.

Glasnogovornik EU-a rekao je CNBC-u da antitrustovska odluka Europske komisije iz 2017. godine “daje okvir za pregled drugih specijaliziranih pretraživačkih usluga, kao što su Google for Jobs”, ali dodao je da se svaki slučaj istražuje pojedinačno.

Uz novčanu kaznu za 2017. godini, Google se u EU suočio s najvišom kaznom u iznosu od 5,1 milijardu američkih dolara u 2018. godini zbog zlouporabe dominacije svog mobilnog operativnog sustava Android. Prošle godine u ožujku Europska komisija kaznila je Google i s 1,7 milijardi dolara zbog monopolskog ponašanja u oglašavanju. EU kazne Googleu zbog monopolskog ponašanja doprinjele su padu dionica njegove matične tvrtke Alphabet na najnižu razinu u zadnje dvije godine.

Uz istragu protiv Google for Jobs EU istitucije bi trebale do kraja listopada završiti i istragu protiv Amazona zbog njegove monopolske pozicije.

Slične antimonopolske istrage vodećih internetskih platformi u tijeku su i u SAD, naime tamošnje antimonopolske institucije provjeravaju jesu li Google, Amazon i Facebook u svojim različitim djelatnostima u monopolskoj poziciji.

Podijeli:

 

Vezane objave