Google je odlučio ne plaćati izdavače u Francuskoj za objavljivanje njihovih vijesti nakon što je Europski parlament usvojio Direktivu o autorski  pravima na prijedlog Europske komisije, Francuska je prva primjenila tu direktivu u svoje nacionalno zakonodavstvo i ona stupa na snagu od početka listopada iako je državama članicama Europske unije ostavljeno dvije godine za njenu primjenu.

Prema procjenama izdavača u Francuskoj, njihov gubitak od preuzimanja vijesti od internetskih platformi bez naknade je između 250 milijuna i 320 milijuna eura godišnje.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

“Ne prihvaćamo plaćanje ni od koga da bude uključen u rezultate pretraživanja. Prodajemo oglase, a ne rezultate pretraživanja, a svaki oglas na Googleu jasno je označen. To je razlog zašto nećemo objavljivati vijesti izdavača kada ljudi budu tražili na našem pretraživaču informacije“, rekao je jedan od potpredsjednika u Googleu Richard Gingras.

Članak 15. direktive o autorskim pravima EU, ranije poznat kao članak 11., omogućava novinarima da traže novac od platformi poput Googlea i Facebooka kada prikazuju njihov sadržaj, odnosno njihove vijesti na svojim platformama.

“Kada francuski zakon stupi na snagu, u toj zemlji nećemo prikazivati ​​sadržaj za pregled europskih vijesti, osim ako izdavač nije poduzeo korake da nam kaže da to želi”, naveo je Google na korporativnom blogu.

Linkovi i vrlo kratke izvodi vijesti izdavača nisu obuhvaćeni tzv. susjednim pravom, odnosno plaćanjem naknade izdavačima što znači da ih Google može prikazati na bez plaćanja i pristanka izdavača.

Podijeli:

 

 

Vezane objave