Agregator vijesti Google News vratit će se u Španjolsku nakon promjene zakona o autorskim pravima koja omogućuje internetskim platformama da izravno pregovaraju o naknadama s proizvođačima sadržaja, objavila je tvrtka u vlasništvu Alphabeta.

Usluga je zatvorena 2014. godine nakon što je španjolska vlada donijela zakon kojim se Google i drugi agregatori vijesti obvezuju da plaćaju središnju licencu španjolskim novinskim organizacijama za ponovno korištenje njihovih priča.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

No, u utorak je zakon iz 2014. poništen jer je Španjolska usvojila direktivu EU koja dopušta mrežnim medijskim platformama da pregovaraju o naknadama za licenciranje izravno s novinskim organizacijama. Europska direktiva o autorskim pravima koja izdavačima tiska daje takozvano “susjedsko pravo”. Susjedno pravo daje izdavačima pravo da budu plaćeni kada mrežne usluge kao što je Google News ponovno objave isječke njihovog sadržaja.

U praksi, to znači da je Google News sada slobodan pregovarati s pojedinačnim izdavačima u Španjolskoj, umjesto da mora plaćati kolektivnu naknadu španjolskoj industriji vijesti u cjelini. (ilustracija Google)

Podijeli:

 

 

Vezane objave