“Tim Ministarstva digitalnog razvoja napravio je chatbot eVororog ili eBopor (u prijevodu e-neprijatelj) u aplikaciji Telegram, uz pomoć kojeg Ukrajinci mogu izvještavati o kretanju okupatora. Glavna razlika od ostalih botova je autorizacija putem aplikacije Diya. To je potrebno za bolje prikupljanje informacije i kako saboteri ne bi mogli slati lažne fotografije ili video zapise”, napisao je potpredsjednik Vlade i ministar digitalne transformacije Mykhailo Fedorov na vlastitom Telegram kanalu, prenosi Ukrajinska novinska agencija.
Fedorov je dodao da nakon autorizacije morate reći botu što ste točno i gdje vidjeli – opremu ili okupatora, te poslati točnu geolokaciju njihove lokacije i fotografiju/video. Kako nije riječ o zasebnoj aplikaciji nego o botu, tako da Rusija ne može zahtijevati da se ona ukloni iz App Storea kao što je to bio s nekim prethodnim politički osjetljivim aplikacijama.

Besplatna aplikaciju Diya iz istog ministarstva koristi se za autentifikaciju korisnika kao državljana Ukrajine. To je neophodno za prikupljanje boljih informacija i kako saboteri ne bi mogli slati lažne fotografije ili video zapise.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Usto, Ukrajinska novinska agencija, Ministarstvo digitalne transformacije zajedno s medijskim servisom Megogo pokrenulo je uslugu Diya TV u mobilnoj aplikaciji Diya.

Osim toga, zahvaljujući dojavi stanovnika Oružanih snaga Ukrajine, preko noći je uništeno oko 500 jedinica opreme okupatora. Kako je podsjetila  ukrajinska sigurnosna služba SBU (Sluzhba bezpeky Ukrayiny), ako vidite kretanje neprijateljske opreme, odmah pišite službenom chatbotu u Telegramu – @stop_russian_war_bot.

Ukrajinske institucije još ne objavljuju nikakve detalje o učinkovitosti chatbota. Međutim, jedan izvor na Twitteru citira neprovjerenu statistiku koja tvrdi da je preko 200.000 Ukrajinaca koristilo aplikaciju.

Podijeli:

 

 

Vezane objave