Google i grupa francuskih izdavača potvrdili su u četvrtak 21. siječnja da su dogovorili opći okvirni sporazum za autorska prava prema kojem će američki Google plaćati izdavačima za internetski sadržaj, objavio je Reuters.

Google je do sada potpisao samo pojedinačne ugovore s nekoliko publikacija, uključujući nacionalne dnevne novine Le Monde i Le Figaro.

Načela dogovorena između francuske novinske grupacije Alliance de la presse d’information générale (APIG) i Googlea uključuju kriterije kao što su dnevnu količinu objava, mjesečni internetski promet i “doprinos političkim i općim informacijama”, navodi se u zajedničkoj izjavi APIG-a i Googlea.

Google i APIG nisu naveli niti kriterije prema kojima će se izdavačima plaćati za preuzimanje vijesti niti iznose novca koji će dobivati članovi APIG-a, među njima su nacionalni i lokalni izdavači.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Sporazum Googlea i grupacije francuskih novinskih izdavača postignut je nakon višemjesečnog pregovaranja između Googlea, francuskih izdavača i novinskih agencija o tome kako primijeniti preoblikovana pravila EU o autorskim pravima, koja dopuštaju izdavačima da od mrežnih platformi potražuju naknadu koja prikazuje isječke njihovih vijesti.

 

Podijeli:

 

Vezane objave