Samo nekoliko mjeseci nakon što je Googleov treći podmorski kabel financiran iz vlastitih izvora počeo s radom, kabel dužine 3.977 milja od Virginia Beacha u SAD-u do Saint-Hilaire-de-Rieza u Francuskoj, te uz činjenicu da su u izgradnji još dva Googleova podmorska kabela, četvrti (Equiano) i peti (Grace Hopper) koji započeti s radom u skorije vrijeme, Google  najavljuje i svoj šesti podmorski kabel koji će se u potpunosti izgraditi vlastitim novcem – Firmina, nazvan po brazilskoj abolicionistici Mariji Firmini dos Reis.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Google za sada nije objavio datum početka gradnje novog podmorskog kabela niti kada će biti završen. Njegova trasa počinje od istočne obale SAD-a i ide do Argentine, isto kao i postojeći Monetov kabel, ali s dodatnim odvojcima za Brazil (Praia Grande) i Urugvaj (Punta del Este). Google do sada uz šest podmorskih kabela u svojem vlasništvu ima i suvlasništvo u još 10 podmorskih kabela.

Razlog gradnje novog podmorskog kabela su povećani interesi za Googleove cloud usluge u Južnoj Americi generirane digitalnom transformacijom.

Najveća tri pružatelja cloud usluga u svijetu Amazon Web Service, Microsoft Azure i Google Cloud u prvom su tromjesječju ove godine ostvarili visok rast usluga. Gogleov globalni tržišni udjel u cloudu je 7 %, udjel AWS-a je 32 % a Azureov 19 %.

Prema Googleu, Firmina će biti najduži kabel na svijetu sposoban za rad iz jednog izvora energije – to ima značajne posljedice za neprekidnu radnu sposobnost i otpornost, jer štiti kabel ako jedan izvor napajanja bude oštećen brodom ili ribolovom.

Iako je jednostrano napajanje prilično česta u kraćim podmorskim kabelima, kako se kabel dulji, potrebna potrošnja energije raste te se takav sustav do sada nije koristio. Kako to prevladao, Firmina prima 20 % veći napon od ranije izgrađenih kabela što mu omogućuje napajanje samo s jednog kraja.

“Povećanje električne energije s obale vrlo je složen izazov jer ne utječe samo na opremu za napajanje na obali, već cijeli kabel – i svi parovi vlakana – moraju biti kvalificirani za veće napone”, naveo je Google.

Podijeli:

 

 

Vezane objave