Prije točno godinu dana svijet je upoznao WannaCry. Tijekom par dana taj zlonamjerni sadržaj je zarazio više od 200.000 uređaja u 150 zemalja i prouzročio štetu koja se mjerila u milijardama američkih dolara. Brzina i veličina napada, koji je potpomognut alatima agencije NSA koji su ranije objavljeni, odjeknula je svijetom, no još i sada osjećamo posljedice napada, navodi Nacionalni CERT.

WannaCry je promijenio pravila igre, ne samo kroz svoj veliki doseg u broju zaraženih računala, već i kroz veliki utjecaj koji je ostvario i svijetu kibernetičke sigurnosti”, navode sigurnosni stručnjaci iz tvrtke Check Point dodajući “WannaCry je bio prekretnica. Svjedočili smo prvom globalnom, multivektorskom napadu koji se temeljio na državno potpomognutim alatima.”

Taj napad prouzročio je povećanje broja napada zlonamjernim ransomware sadržajem te su mnogi napadi kasnije koristili iste ranjivosti koje su se koristile u tom napadu. Također, WannaCry je demonstrirao potencijal velikih napada koji pogađaju kritičnu infrastrukturu u više zemalja svijeta. Međutim, taj napad bio je globalna tema koja je pogodila sve korisnike interneta te je pozitivan efekt podizanje svijesti o važnosti kibernetičke sigurnosti među cijelom populacijom.

Ovdje možete pogledati kako se širio zlonamjerni ransomware sadržaj WannaCry. 

Podijeli:

 

Vezane objave