Globalno sekundarno tržište pametnih telefona zabilježilo je porast potražnje kao i ponude u 2021. godini, navodi Counterpoint Research u svojem izvješću  Global Refurbished Smartphone Tracker. Čak i kada su isporuke novih pametnih telefona porasle za 4,5% na godišnjoj razini u 2021. godini, količina obnovljenih (refurbished) pametnih telefona ostvarila je rast od 15% na godišnjoj razini. Budući da cijene novih vodećih pametnih telefona ostaju na visokoj razini, sve veći dio potrošača razmišlja o kupnji obnovljenih modela popularnih marki poput Applea i Samsunga.

globalni rast obnovljenih pametnih telefona i glavni razlozi rasta

Kako je održivost izazvala sve veći interes, potrošači su bili izloženi više prednosti odabira rabljenog uređaja. Tijekom godine povećala se svijest kupaca o obnovljenim pametnim telefonima, certificiranim rabljenim alternativama, provjerama kvalitete na sekundarnim tržištima i opcijama jamstva. Ponuđači obnovljenih uređaja umnogome su obogatili svoju ponudu od 2018. godine i nude sve veće količine takvih uređaja. Apple ostaje lider na sekundarnom tržištu pametnih telefona, ali dobija sve snažniju konkurenciju.

Obnovljeni pametni telefoni dio su ukupnog broja rabljenih uređaja koji ponovno ulaze u tržište na različite načine. Zamjena je najbrže rastući izvor za rabljene pametne telefone, njihov broj je porastao za više od 10% na globalnoj razini u 2021. godini, najviše na tržištima kao što su Kina, Indija, Latinska Amerika, jugoistočna Azija i Afrika. Očekuje se kako će tržište obnovljenih pametnih telefona na tim područjima i dalje rasti.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Latinska Amerika i Indija su regije s najvišim stopama rasta, od 29% odnosno 25% te imaju najveći potencijal rasta u slijedećih nekoliko godina. Čak su i regije SAD-a, Kine i Europe pokazale snažan rast tržišta obnovljenih pametnih telefona od 2020. godine. Sekundarno tržište nudi potrošačima mogućnost kupnje uređaja koji su jeftiniji i do 60% od novih verzija.

najveći rast tržišta obnovljenih pametnih telefona u 2021. godini zabilježen je u Latinskoj Americi i Indiji
Podijeli:

 

 

Vezane objave