Potrošnja usluga u cloudu porasla je 35% na 41,8 milijardi američkih dolara u prvom tromjesečju (Q1) 2021. godine. Trend korištenja usluga u cloudu za analitiku podataka i strojno učenje, konsolidaciju podatkovnih centara, migraciju aplikacija, razvoj privatnog clouda i isporuku usluga nastavio se, očekivano, i početkom ove godine.

U prvom tromjesečju ove godine, prema podacima Canalysa, globalna potrošnja korisnika prvi je put u jednom tromjesečju premašila 40 milijardi američkih dolara, što je skoro 11 milijardi američkih dolara više nego u prvom tromjesečju 2020. godine i gotovo 2 milijarde američkih dolara više nego u četvrtom tromjesečju 2020. godine.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Ubrzanje digitalne transformacije tijekom posljednjih 12 mjeseci, s organizacijama koje su se prilagodile novim radnim praksama u pandemiji covid-19, dinamikom poslovnih procesa i lanca opskrbe povećalo se potražnja za cloud uslugama.

AWS tržišni lider

Amazon Web Services (AWS) ostao je globalni lider usluga u cloudu u prvom tromjesečju 2021. godine. Na godišnjoj je razini njegov prihod od cloud usluga rastao je 32 % što je globalni tržišni udio od 32 %.

AWS je u posljednjem tromjesečju najavio je nove CloudFront edge lokacije u Hrvatskoj i Indoneziji te unaprijedio svoje cloud usluge za 5G mreže u Japanu i u većem dijelu Sjedinjenih Američjih Država. Implementirao je nova hardverdska poboljšanja EX2 X2gd temeljene na AWS dizajniranom Graviton2 CPU-u za memorijski zahtjevnija opterećenja te smanjio cijene usluga.

Microsoft Azure imao je u Q1 ove godine rast od 50 %, što je treće tromjesečje takvog rasta zaredom. Time je dostigao 19 % globalnog tržišnog cloud udjela u prvom tromjesečju 2021. godine. Rast su potaknuli veća potražnja za cloud uslugama Microsoftovo ulaganje u hibridno-IT upravljanje cloudom Azure Arc, Azure Synapse za analitiku podatke analitika i primjena umjetne inteligencije (artificial intelligence AI) u Microsoftovim cloud uslugama. Usto, Microsoft je uveo i nove cloud usluge za financijski sektor, proizvodne i neprofitne organizacije, zdravstveni sektor i maloprodaju.

Google Cloud zadržao je svoj tržišni uspon najviše zahvaljujući usluzi Google One koja omogućuje kombinacije različitih usluga. U Q4 2020. godine Google Cloud je rastao 56 % dostigavši 7 % globalnog tržišnog clouda. Google Cloud očekuje daljnji rast prije svega zbog rasta potražnje za cloud rješenjima u industriji, usluga strojnog učenja, analitike I upravljanja podacima. Google Cloud najavio je svoj novi cloud podatkovni centar u Izraelu. (foto Optimusinfo)

Podijeli:

 

 

Vezane objave