Globalni prihod od poluvodiča porastao je 1,1% u 2022. godini na ukupno 601,7 milijardi američkih dolara, u odnosu na 595 milijardi dolara u 2021. godini, navodi Gartner Inc. Prihod 25 najvećih dobavljača poluvodiča porastao je 2,8% u 2022. godini i činio je 77,5% tržište. 2022. godina je započela s nedostatkom mnogih poluvodičkih uređaja što je rezultiralo produljenim rokovima isporuke i povećanjem cijena s posljedicom smanjene proizvodnje elektroničke opreme za mnoga krajnja tržišta. Kao rezultat toga, proizvođači su počeli kako bi preduprijedili nestašice počeli gomilati zalihe poluvodiča, navodi Gartner.

U drugoj polovici 2022. godine pod pritiskom rasta cijena energenata i nastavka lockdowna u nekim dijelovima svijeta (prije svega Kine) što je loše utjecalo na opskrbne lance, inflacije te posljedičnog rasta kamata globalno gospodarstvo je počelo usporavati. Potrošači su u takvoj situaciji manje skloni kupnji pa je smanjena potražnja za računalima i pametnim telefonima, a poduzeća su iz opreza smanjivala potrošnju zbog prijeteće globalne recesije. Sve to je utjecalo na smanjenje potražnje poluvodiča.

10 najvećih globalnih dobavljača poluvodiča prema prihodu, 2022. (u milijunima američkih dolara)

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

izvor: Gartner (siječanj 2023.)

Samsung Electronics zadržao je prvo mjesto na globalnom tržištu iako su mu u prošloj godini prihodi pali za 10,4%, prije svega zbog pada prodaje memorijskih poluvodiča i NAND flash memorije. Intel je na globalnom tržištu uz pad prihoda od 19,5% zadržao drugo mjesto s 9,7% tržišnog udjela premda je na njegove prihode negativno utjecao pad tržišta osobnih računala te snažna konkurencija na tržištu x86 procesorima.

Prihod od memorije pao za 10%

Memorija, koja je činila oko 25% prodaje poluvodiča u 2022. godini, bila je kategorija uređaja s najlošijim rezultatima, s padom prihoda od 10%. Do sredine 2022. godine tržište memorije već je pokazivalo znakove značajnog pada potražnje jer su proizvođači elektroničke opreme počeli iscrpljivati ​​zalihe memorije koje su držali u iščekivanju jače potražnje. Uvjeti su se sada pogoršali pa je većina proizvođača memorije najavila smanjenje proizvodnje u ovoj godini kako bi pokušali vratiti tržišta u ravnotežu.

Prihod od nememorije porastao za 5%
Sveukupni prihod od nememorije porastao je za 5,3% u 2022. godini, ali velike su razlike u ostvarenim prihodima proizvođača prema kategorijama memorije. Najsnažniji rast dolazi od analognih uređaja  s porastom od 19%, a odmah nakon njih slijede  diskretni uređaji, koji su porasli za 15% u odnosu na 2021. godinu. Rast i za analogne i za diskretne uređaje potaknut je snažnom potražnjom s krajnjih tržišta automobila i industrije zbog rasta elektrifikacije vozila industrijska automatizacija i energetska tranzicije.

Podijeli:

 

 

Vezane objave