Zagrebačka tvrtka RoMB Technologies razvila je inovativan upravljački algoritam nove generacije koji će omogućiti vozilima samostalno kretanje bez intervencije čovjeka. Fokusirali su se na automatska vozila za prijevoz tereta u skladištima, primjerice viličare. Algoritam tvrtke RoMB Technologies omogućuje vozilu precizno određivanje svoje pozicije u prostoru. Prvi čovjek tvrtke je Damjan Miklić, ima više od 10 godina istraživačkog iskustva u području robotike, od čega je posljednjih 7 godina usmjeren na upravljanje autonomnih vozila. „Razvijamo metodu koja skraćuje vrijeme puštanja u pogon autonomnih vozila s 3 – 4 tjedna na samo 2 – 3 dana“, objašnjava Miklić. Uz jednostavnije puštanje u pogon i manje ručnog podešavanja parametara, ova će metoda omogućiti veću brzinu vozila uz jednaku točnost pozicioniranja, a sve to bi trebalo rezultirati i nižom cijenom instaliranog sustava.

Za financiranje svog projekta RoMB Technologies se uključio u PoC program (Program provjere inovativnog koncepta) koji je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima. Kroz PoC program poduzetnici dobivaju financijsku podršku u najranijoj fazi istraživanja zahvaljujući kojoj mogu provesti tehničku i komercijalnu provjeru svojih inovacija. PoC program osigurao je tvrtki RoMB Technologies skoro 350.000 kuna što im je potvrdilo potpunu komercijalnu primjenu.

Partner na razvoju ovog projekta im je talijanska tvrtka System Logistics, a ciljno tržište su im tvrtke koje nude cjelovita rješenja na području logistike, uključujući infrastrukturu skladišta i autonomna vozila za prijenos tereta.

Podijeli:

 

Vezane objave