Globalno tržište pametnih telefona poraslo je lani prvi put od 2017. godine jer su godišnje isporuke dosegnule 1,39 milijardi uređaja, navodi se u Market Monitor  Counterpoint Researcha. Međutim, unatoč godišnjem rastu od 4%, godišnje isporuke ostale su ispod razine prije pandemije zbog nastavka utjecaja pandemije covid-19, prije svega zbog nedostatka dijelova i problema s opskrbnim lancima. 

Globalni oporavak tržišta pametnih telefona u 2021. godini uslijedio nakon pada tržišta prve pandemijske 2020. godine te smanjene potražnje u Sjevernoj Americi, Latinskoj Americi i Indiji. Rast tržišta u 2021. godini u SAD-u uvelike je bio potaknut potražnjom za prvom Appleovom serijom iPhonea 12 s omogućenom 5G koja je dominirala do prvog tromjesečja 2021. godine. Potražnja za iPhoneom nastavila se tijekom cijele 2021. godine završavajući snažnom četvrtim tromjesečje (Q4 2021). Indija je također 2021. godine imala rast tržišta pametnih telefona zbog rasta zamjene starijih uređaja, bolje dostupnosti i povoljnijih mogućnosti financiranja telefona srednje i premium klase. Za razliku od Sjeverne Amerike i Indije, tržište u Kini nastavilo je pad iz 2020. godine, ponajprije zbog problema opskrbe.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Prema podacima analitičke tvrtke Canalys ključni pokretač rasta tržišta pametnih telefona dolazi iz mnogoljudnih tržišta, posebno u Aziji i Pacifiku, Bliskom istoku i Africi, kao i Latinskoj Americi. Nažalost, tržište u tim  budu regijama je također bilo najteže pogođeno nestašice komponenti, posebno u low-end 4G čipsetima. U budućnosti će se neravnoteža u opskrbi postupno smanjivati ​​kako dobavljači procesora povećavali proizvodnju, a cijena 5G procesora pada, što će pomoći da 5G uređaji postanu sljedeći pokretač rasta tržišta u 2022. godini.

Samsung ostao lider, Apple najbolji u Q4 2021

Tablica pet najboljih dobavljača pametnih telefona u 2021. ostala je nepromijenjena u odnosu na 2020., budući da je na sve utjecao ozbiljan nedostatak ponude tijekom cijele godine.

Samsung je 2021. isporučio 271 milijun pametnih telefona, što je 6% više u odnosu na 2020. godinu, uglavnom zbog povećane potražnje za svojim pametnim telefonima srednje klase A i M serije. Samsungove godišnje isporuke porasle su unatoč zatvaranja njegove tvornice u Vijetnamu u lipnju uzrokovanog covidom. Iako su Samsungove isporuke porasle na 67 milijuna u posljednjem tromjesečju 2021. godine, rast je bio ograničen pojačanom konkurencijom Applea i kineskih robnih marki na tržištima Indije i Latinske Amerike. Poziciju globalnog lidera Samsung je zadržao ponajviše zahvaljujući svojoj trećoj generaciji sklopivih telefona.

Appleova globalna isporuka pametnih telefona porasla je u prošloj godini na godišnjoj razini 18% te dosegla rekordnih 237,9 milijuna uređaja ponajviše snažnoj prodaji serije iPhone 12. Apple je povećao prodaju na ključnim tržištima kao što su SAD, Kina , Europa i Indija U Kini je nakon šest godina zahvaljujući iPhoneu 13 postao vodeći brend pametnih telefona u četvrtom tromjesečju 2021. godine, čime je prestigao Samsung koji je do tada bio lider.

Xiaomijeve globalne isporuke pametnih telefona porasle su 31% na godišnjoj razini te dosegle rekordnih 190 milijuna uređaja u 2021. godini, Najveći dio rasta ostvaren je u prvoj polovici 2021. godine (H1 2021) rastom prodaje u regijama kao što su Indija, Kina, jugoistočna Azija i Europa. Xiaomijeve isporuke smanjene su u trećem tromjesečju nakon rekordnog drugog tromjesečja, neznatno su porasle u četvrtom tromjesečju 2021. godine s isporučenih 45 milijuna pametnih telefona.

OPPO je također ostvario rekordne isporuke u 2021. godini, s rastom od 28% na godišnjoj razini isporuke su dostigle 143,2 milijuna pametnih telefona. Najveću prodaji imao je u Kini u H1 2021 a u Europi, Bliskom istoku i Africi te jugoistočnoj Aziji u H2 2021.

vivo je lani imao rast prodaje od 21% na godišnjoj razini, odnosno isporuku od 131,3 milijuna pametnih telefona u 2021. godini što je njegova najveća prodaja ikada.

Nastavak rasta cijena

Globalna inflacija robe zbog problema u lancu opskrbe, rastućih cijena energenata, nedostatka radne snage i viših ulaznih troškova utjecala je na tržište mobilnih uređaja kroz rast cijena, a s obzirom na nastavak problema daljnji rast cijena je neizbježan.

Prema podacima Counterpoint Reasearcha, cijene pametnih telefona u 2021.  godini rasle su na globalnoj razini, ali je utjecaj inflacije različit u regijama. Cijene su u Sjevernoj Americi u prva tri tromjesečja 2021.  godini rasle 10% na godišnjoj razini zbog povećanih troškova dostave i rasta cijena komponenti. Povećanje u Latinskoj Americi u prva tri tromjesečja 2021. godine bilo je samo 4,7% na godišnjoj razini premda je u toj regiji zabilježena najveća inflacija u posljednjih 15 godina. Povećanje cijena u jugoistočnoj Aziji u prva tri tromjesečja 2021. godine bilo je 2% na godišnjoj razini. Najveći rast cijena u prva tri tromjesečja 2021. godine zabilježen je na Bliskom Istoku i Africi 17,4% na godišnjoj jer je u toj regiji inflacija bila najveća, skoro 8%. U Indiji su u prva tri tromjesečja 2021. godine cijene pametnih telefona rasle 10,2% na godišnjoj razini.

Uz problema s nabavkom dijelova za pametne telefone s operativnim sustavom Android karakteristično je da inflacija više utječe na rast cijena pametnih telefona nižeg cjenovnog ranga. Naime, proizvođači nastoje prije osigurati opskrbu dijelova za skuplje uređaje. Kao jedan od mogućih dodatnih utjecaja na cijene pametnih telefona iz Counterpoint Reasearcha navode očekivani rast PDV-a kojima će vlade nastojati ublažiti utjecaj deprecijacija domaćih valuta.

Cijene procesora za pametne telefone u prva tri tromjesečja rasle su od 25% do 40%, navodi isti izvor procjenjujući dodatni rast od 10% do 20% u četvrtom tromjesečju 2021. i prvom tromjesečju ove godine. Podijeli:

 

 

Vezane objave