Nova online platforma koja omogućuje praćenje širom svijeta onečišćenja zraka dostupna za javnost. Karte koje upotrebljavaju podatke sa satelita Copernicus Sentinel-5P prikazuju prosječne koncentracije dušičnog dioksida (NO2) koristeći 14-dnevni prosjek. Karte ne samo da prikazuju promjene s vremenom na globalnoj razini, već omogućuju korisnicima i zumiranje područja koja su im zanimljiva, na primjer, bilo koji grad ili regiju u Europi.

Globalni pregled odražavaju učinke zatvaranja zbog pandemije covid-19 prije svega s velikim smanjenjem koncentracija NO2 vidljivim na mnogim područjima.

Koncentracije dušikovog dioksida u našoj atmosferi svakodnevno se uvelike mijenjaju zbog fluktuacija emisija, kao i zbog razlika u vremenskim uvjetima poput sunčeve svjetlosti, temperature i vjetra, a sve to može utjecati na vijek trajanja plina u atmosferi.

Iz tih razloga, potrebno je analizirati podatke u znatnom vremenskom razdoblju – u primjeru nove platforme podaci se odnose na 14 dana – jer to omogućuje precizno preslikavanje i analizu koncentracija NO2 u cijelom svijetu.

Dušikov dioksid proizvodi se iz elektrana, vozila i drugih industrijskih postrojenja i može imati značajan utjecaj na zdravlje ljudi – povećavajući vjerojatnost razvoja respiratornih problema.

Kako kvaliteta zraka ozbiljno zabrinjava, 2017. pokrenut je satelit Copernicus Sentinel-5P za mapiranje mnoštva onečišćujućih zraka diljem svijeta. Copernicus Sentinel-5P nosi instrument Tropomi – najsuvremeniji instrument koji otkriva jedinstven otisak atmosferskih plinova kako bi preciznije i s većom prostornom razlučivošću oslikavao onečišćivače zraka.

Portal za mapiranje dio je laboratorijskog algoritma proizvoda Sentinel-5P (S5P-PAL) – kontinuiranog projekta koji financira Europska komisija. S5P-PAL je projekt koji omogućava brz i isplativ razvoj proizvoda prototipa Sentinel-5P (na primjer brom-monoksid i vodena para) te stvaranje proizvoda više razine poput globalnih karata. Trenutno su u fazi izrada novih portala za mapiranje produkta ugljičnog monoksida i dodatnih funkcija, na primjer odabir područja i vremenskog razdoblja za istraživanje vremenskih nizova.

Portal za mapiranje dostupan na https://maps.s5p-pal.com/

S5P-PAL je također dio nove nadzorne ploče ‘Brzo djelovanje na promatranje koronavirusa i Zemlje’, poznate i kao RACE . Platforma pruža pristup ključnim ekološkim, ekonomskim i socijalnim pokazateljima radi mjerenja utjecaja blokade korona virusa i praćenja oporavka nakon zatvaranja.

Copernicus Sentinels flota je namjenskih satelita u EU-u, osmišljena za isporuku bogatstva podataka i slika koji su središnji u okolišnom programu Europske unije Copernic. Europska komisija vodi i koordinira program radi poboljšanja upravljanja okolišem, svakodnevno štiteći živote. ESA je zadužena za svemirsku komponentu, odgovorna je za razvoj obitelji satelita Copernicus Sentinel u ime Europske unije i osiguravanje protoka podataka za usluge Copernicus, dok su operacije Kopernikovih Sentinela povjerene ESA-i i EUMETSAT-u.

Podijeli:

 

Vezane objave