Ukupna potrošnja optičkih kabela porasla je za 8,1 posto u prvoj polovici ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle 2021. godine, prema procjenama analitičke tvrtke Cru Group. Kina je činila 46 posto ukupnog udjela potražnje, a Sjeverna Amerika predstavlja najbrže rastuću regiju, s 15 posto povećanja potražnje na godišnjoj razini.

Rast potrošnje dolazi od ambicioznih ciljeva zemalja za uvođenje superbrze širokopojasne mreže i 5G, a kompanije kao što su Amazon, Google, Microsoft i Meta proširuju svoje podatkovne centre kako bi zadovoljili sve veću potražnju, uključujući njihovo postavljanje golemih međunarodnih optičkih mreža ispod oceana. Sve to zahtijeva potražnju za golemim količinama optičkih kabela.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Rast cijena i nestašice

Globalna nestašica optičkih kabela podigla je cijene i produžila vrijeme isporuke, ugrožavajući ambiciozne planove telekom operatera da uvedu najsuvremeniju telekomunikacijsku infrastrukturu, navodi Cru Group.

Prema Cru Group, cijene optičkih vlakana sada su dosegle najvišu razinu od srpnja 2019. godine, iako je Sjeverna Amerika manje pogođena od Europe, Kine i Indije. U SAD-u cijene porasle za samo 2 posto u prvoj polovici ove godine, a inače su padale svake godine od 2012. godine.

Europa, Indija i Kina među regijama su koje su najviše pogođene krizom, s cijenama vlakana koje su porasle do 70 posto u odnosu na rekordno niske cijene u ožujku 2021. godine, s 3,70 na 6,30 američkih dolara po kilometru vlakana.

Iako je pandemija potaknula neke od najvećih tehnoloških i telekomunikacijskih grupacija da smanje kapitalna ulaganja, došlo je do porasta potražnje za internetskim i podatkovnim uslugama, što je dovelo do manjka dostupnosti ključnog, ali često zanemarenog materijala.

Povećana potražnja za optičkim kabelima dovela je i do nedostatka helija koji se koristi u proizvodnji optičkog stakla, Nestašica je uzrokovana dijelom prekidima rada tvornica u Rusiji i SAD-u, što je uzrokovalo porast cijena helija za 135 posto u posljednje dvije godine. U međuvremenu, cijene silicijevog tetraklorida, još jedne ključne komponente u proizvodnji optičkih vlakana, porasle su do 50 posto. (foto Flickr i Wikimedia)

Podijeli:

 

 

Vezane objave