Tvrtka SES, vodeći svjetski satelitski operater koji, između ostalog, nudi široku lepezu besplatnih televizijskih programa, provela je godišnje istraživanje o navikama građana Zagreba, Beograda i Ljubljane tijekom gledanja televizijskog programa.

astra-6
Cilj istraživanja je bio dobiti bolji uvid u navike gledanja televizijskih programa, kao i koliko su upoznati s ponudom raspoloživih besplatnih programa.

Iako živimo u doba u kojem se tehnologija razvija velikom brzinom poput, primjerice virtualne stvarnosti (VR), proširene stvarnosti (AR), ili mješovite stvarnosti (MR), istraživanje je pokazalo da je televizor ostao najpopularniji uređaj za zabavu i učenje.

Naime, više od 44% ispitanika u Ljubljani, i 60% u Zagrebu te gotovo 70% u Beogradu tijekom gledanja televizijskih programa i dalje televizijski prijemnik preferira više nego računalo, tablet ili drugi mobilni uređaj.

Također, istraživanje je pokazalo kako građani Ljubljane dnevno posvećuju više vremena gledanju televizije od ispitanika u Zagrebu i Beogradu, čineći je nezamjenjivim pratiteljem u svakodnevnom životu.

Naime, gotovo 30 posto ispitanika u Ljubljani navelo je kako gleda televiziju u prosijeku dva do tri sata dnevno, isto je reklo i gotovo 27 posto građana u Beogradu te 20 posto građana u Zagrebu.

Zbog sve bržeg životnog stila i manjka slobodnog vremena, ne iznenađuje podatak kako gotovo 30 posto građana sva tri glavna grada radije u gledanju filmova uživa u udobnosti svog doma, što je povećanje od 3 posto u usporedbi s prošlogodišnjim rezultatom.

Takvo što je u skladu s rezultatima ankete koja pokazuje da većina građana gleda televiziju kako bi se opustili (više od 50 posto ispitanika u Ljubljani, više od 70 posto u Beogradu i gotovo 60 posto u Zagrebu), što televiziju čini središtem zabave u kućanstvu.

Osim toga, istraživanje je pokazalo kako su dokumentarni, sportski i kulturni programi vrlo traženi, dok je 22 posto ispitanika u Zagrebu reklo kako žele imati pristup većem broju sportskih kanala, a 15 posto ispitanika bi željelo gledati više dokumentaraca i zabavnih kanala.

Ovi podaci ukazuju na to da gledanje televizije za mnoge gledatelje ne predstavlja samo izvor zabave, nego i sredstvo za stjecanje znanja.

Ponuda ASTRA satelita sastoji se od preko 500 televizijskih i radijskih programa koji su u Hrvatskoj dostupni na poziciji ASTRA 19.2, istočno.

Podijeli:

 

Vezane objave