Predviđa se da će globalna potrošnja krajnjih korisnika na javne usluge u cloudu porasti za 21,7% na ukupno 597,3 milijarde dolara u 2023. godini, u odnosu na 491 milijardu dolara u 2022. godini, najnovija je procjena Gartne, Inc. Računalstvo u cloudu pokreće sljedeću fazu digitalnog poslovanja, dok organizacije traže poremećaje koje donose nove tehnologije kao što su generativna umjetna inteligencija (AI), Web3 i metaverzum.

Organizacije danas gledaju na cloud kao na visoko stratešku platformu za digitalnu transformaciju, koja zahtijeva od pružatelja usluga clouda da ponude sofisticiranije mogućnosti kako se konkurencija za digitalne usluge pooštrava. Na primjer, generativni AI podržan je velikim jezičnim modelima (LLM), zahtijevaju snažne i visoko skalabilne računalne sposobnosti za obradu podataka u stvarnom vremenu. Cloud nudi rješenje i platformu te su u utrci generativne umjetne inteligencije ključni cloud hiperskaleri.

Predviđa se da će infrastruktura kao usluga (IaaS) doživjeti najveći rast potrošnje krajnjih korisnika u 2023. godini od 30,9%, a slijedi je platforma kao usluga ( PaaS) na 24,1%.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Prognoza globalne potrošnje krajnjeg korisnika javnih usluga u cloudu (u milijunima američkih dolara)

Gartner predviđa da će do 2026. godine 75% organizacija usvojiti model digitalne transformacije koji se temelji na cloudu kao temeljnoj platformi. Sljedeću fazu rasta IaaS-a potaknut će korisničko iskustvo, digitalni i poslovni rezultati te virtualni svijet. Tehnologije u nastajanju koje pomažu tvrtkama u tješnjoj interakciji i u stvarnom vremenu sa svojim klijentima, kao što su chatbotovi i digitalni blizanci, ovise o infrastrukturi clouda i platformskim uslugama kako bi zadovoljile sve veće zahtjeve za računalnom snagom i pohranom.

Dok infrastruktura u cloudu i usluge platforme pokreću najveći rast potrošnje, softver kao usluga (Software as a Service, SaaS) ostaje najveći segment tržišta u cloudu prema potrošnji krajnjih korisnika. Predviđa se da će SaaS potrošnja porasti za 17,9% na ukupno 197 milijardi dolara u 2023. godini.

Podijeli:

 

 

Vezane objave