Novi podaci Synergy Research Groupa pokazuju da je globalna potrošnja poduzeća na infrastrukturne usluge u cloud computingu u trećem tromjesečju (Q3 2023) iznosila preko 68 milijardi američkih dolara, što je za 10,5 milijardi dolara više u odnosu na trećem tromjesečje prošle godine (Q3 2022). To je peto uzastopno tromjesečje u kojem je tržište clouda poraslo na godišnjoj razini za 10-11 milijardi dolara. Međugodišnja stopa rasta iznosila je 18% u Q3 2023, slično kao i prethodna dva tromjesečja.

Nepovoljne ekonomske i političke okolnosti onemogućile su veći rast potrošnje u cloudu, no generativna AI tehnologija snažno doprinose rastu potrošnje u cloudu. Isključujući sezonske vrhunce koji su tradicionalno u zadnjem tromjesečju u godini (Q4), rast potrošnje u cloudu bio je najviši od 2021. godine.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Među najvećim pružateljima usluga u cloudu Google i Microsoft imali su najviše godišnje stope rasta. Microsoft je u Q3 2023 povećao svoj globalni tržišni udio za gotovo 2% u odnosu na Q3 2022. Globalni tržišni udjeli Googlea i Microsofta u Q3 2023 bili su 23%, odnosno 11%. Amazon ostao je unutar svog globalnog tržišnog udjela od 32-34%, ovaj put pri dnu tog raspona. Ukupno tri globalna lidera imaju 66% svjetskog tržišta. Među manjim pružateljima cloud usluga najveći godišnji rast imali su Oracle, Snowflake, MongoDB, VMware, Huawei i China Telecom.

Synergy Reasearch procjenjuje da su tromjesečni prihodi od usluga infrastrukture u cloudu (uključujući IaaS, PaaS i hostirane privatne usluge u cloudu) iznosili 68,1 milijardu dolara, dok su prihodi u posljednjih dvanaest mjeseci dosegnuli 257 milijardi dolara. Javne IaaS i PaaS usluge čine najveći dio tržišta i one su porasle za 19% u Q3 2023. Dominacija glavnih pružatelja usluga clouda još je izraženija u javnom cloudu, gdje prva tri kontroliraju 72% tržišta.

Geografski gledano, tržište clouda nastavlja snažno rasti u svim regijama u svijetu. U lokalnim valutama, regija APAC imala je najsnažniji rast, s Indijom, Kinom, Australijom i Japanom koji su imali godišnji rast od 20% ili više.

Rast podatkovnih centara

Zbog snažnog poticaja rastu cloud usluga koji dolazi od generativne umjetne inteligencije Synergy Research Groupa procjenjuje da će prosječni kapacitet hiperrazmjernih podatkovnih centara koji će se otvoriti u sljedećih šest godina uskoro biti više nego dvostruko veći od postojećih kapaciteta. Dok je trend oduvijek bio da kritično IT opterećenje hiperrazmjernih podatkovnih centara s vremenom raste, utjecaj generativne AI tehnologije i usluga pružio je dodatni poticaj potrebi za znatno većim objektima. Također će postojati određeni stupanj naknadnog opremanja postojećih podatkovnih centara kako bi se povećao njihov kapacitet. Ukupni rezultat je da će ukupni kapacitet svih operativnih hiperrazmjernih podatkovnih centara narasti gotovo tri puta u sljedećih šest godina.

 

 

Vezane objave