Od 1990. do 2020. godine razvoj telekomunikacijskih tehnologija nije ometan slobodnim spektrom. Naime, tehnološki razvoj komunikacija i zahtjevi tržišta mogli su se nesmetano odvijati u slobodnom radiofrekvencijskom spektru koji je slobodno u slučaju mobilnih to jest bežičnih veza prodirao kroz zidove i nije imao smetnji u prostoru.

S dolaskom 5G mreža koje su još u prvoj fazi razvoja potrebe za mobilnim prometom snažno rastu a s dolaskom slijedeće generacije telekomunikacijske tehnologije 6G oko 2030. godine potrebe će biti višestruko veće.

Potražnja za mobilnim prometom i dalje raste na 50% svake godine, navodi Joe Madden iz Mobile Expertsa upozoravajući kako će zbog udvostručene potrebe za mobilnim kapacitetom svake 2-3 godine uskoro nestati prostora u frekvencijskim opsezima ispod 6GHz te da će sve potrebniji biti mmWave, radiofrekvencija od 30 do 300 GHz čija je glavna tehnička prednost mala širina snopa koja dodatno povećava mogućnost ponovne upotrebe a mana mali domet i osjetljivost na fizičke prepreke.

Nedostatak spektra

Naime, mobilna će mreža u gusto naseljenim urbanim zonama ostati bez kapaciteta, odnosno bez ekonomičnog načina za postavljanjem potrebnih kapaciteta ispod 6GHz. Potreba za mmWave frekvencijskim spektrom bit će sve veća kako zbog zagušenosti frekvencijskog opsega ispod 6GHz tako i zbog brzina koje omogućuje mmWave. No jednostavno postavljanje novih odašiljača na slobodnim gradskim prostorima, posebno u dijelovima gradova s zgradama većim od 20 katova, neće biti dovoljno kako bi se zadovoljile potrebe tržišta koje će snažno rasti.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

U Mobile Esperts kažu kako će dodavanjem oko 1 GHz novog mmWave spektra svake tri godine omogućiti mobilnim operaterima u praćenju potreba tržišta i održavanju gustoće podatkovnog prometa na razini od oko 0,1 Gbps/km2/MHz (GkM) do oko 2027. godine. Nakon to, trebat će nam kombinacija novog niskopojasnog spektra i mmWave spektra da bi se mogli zadovoljiti rastući zahtjevi tržišta.

No, postoji i tehnički problemi s frekvecijskim opsegom mmWave. Naime, radio signali iznad 90 GHz ne prodiru ni u kakve prepreke, uključujući zidove, prozore ili vjetrobransko staklo automobila. Pristupna točka u jednoj prostoriji neće raditi u susjednoj prostoriji. Usto, refleksije nisu predvidljive s malom valnom duljinom signala iznad 90 i više GHz. Operateri pokušavaju koristiti refleksije za NLOS 28 GHz i otkrivaju da veza nije stabilna, jer male promjene zbog temperature ili vlage mogu promijeniti kutove refleksije uskog snopa. Širenje u visokofrekventnim opsezima ne dopušta da radio signali putuju jako daleko. Zrak sam apsorbira energiju, ostavljajući nam vrlo mali domet za predviđene 6G mreže.

Kognitivni radio

Prema stručnjacima potrebno je iskoristiti neupotrebljene dijelove spektra koji se koriste za radijska i televizijsko emitiranje, radionavigacijske opsege, vojne opsege i druge spektre ispod 6GHz. Zajedničko korištenje spektra između državnih institucija i komercijalne upotrebe može dobro funkcionirati. Kognitivni radio je tehnološko rješenje dinamičnog upravljanja spektorm kojim se otkrivaju  slobodni kanali u bežičnom spektru i preko njih usmjeruje emitiranje ili prijem signala,

Kognitivni radio za LAA (License-Assisted Access) i CBRS (Citizen Broadband Radio Service) mogu osjetiti prisutnost drugih radio odašiljača i prilagoditi njihove parametre. Čak 400-500 MHz posvećeno je radionavigaciji, koja je u biti zastarjela u doba GPS-a. Neka od radionavigacijskih pomagala su i dalje potrebna, kao na primjer radarsko mjerenje visine iz zrakoplova na 4,2 GHz, no mnoge druge upotrebe više nisu potrebne, nekima treba samo 10% vremena za funkcioniranje a sve ostalo vrijeme frekvencija je neiskorištena. Na taj se način može osloboditi dvostruko više radiofrekvencijskog spektra ispod 6GHz od onog koji se sada koristi za mobilni promet.

U visoko razvijenim zemljama najmanje 2 GHz spektra može se koristiti povremeno i djelotvorno u podjeli spektra između državnih i komercijalnih korisnika pomoću pametne radio tehnologije.

Podijeli:

 

 

Vezane objave