Predviđa se da će svjetska državna IT potrošnja u 2022. iznositi 565,7 milijardi američkih dolara, što je povećanje od 5% u odnosu na 2021. godinu, procjenjuje Gartner, Inc.

U 2022. predviđa se povećanje državne IT potrošnje u svim segmentima osim internih usluga i telekomunikacijskih usluga. Nastavljajući trend iz 2021. godine, predviđa se da će softver zabilježiti najsnažniji rast u svim segmentima u 2022. godini. Budući da je modernizacija naslijeđenog i dalje prioritet u vladinim organizacijama, rast u segmentu sustava podatkovnih centara nastavit će usporavati.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Vlade nastavljaju ulagati u kritični aplikativni softver koji izravno podržava sučelja krajnjih korisnika što potiče snažan rast IT potrošnje, navodi Gartner. Inc dodajući kako će se potrošnja na telekomunikacijske usluge smanjiti ove 2022. godine jer vlade smanjuju potrošnju na skupe naslijeđene sustave u korist modela pružanja digitalnih usluga.

Anything-as-a-Service (XaaS) postaje sve popularniji u svim državnim organizacijama jer pruža bolji povrat ulaganja, normalizirajući IT potrošnju tijekom vremena, čineći proračun za IT predvidljivijim, a izbjegavajući nakupljanje tehničkog duga. Gartner predviđa da će do 2026. gpdone većina vladinih agencija novih ulaganja u IT biti uložena u XaaS rješenja. (tablica: globalna državna IT potrošnja, 2021. – 2022. u milijunima američkih dolara, izvor: Gartner lipanj 2022.)

Podijeli:

 

 

Vezane objave