5G tegnologija za razliku od svojih prethodnih komunikacijskih tehnologija omogućuje dvostruku frekvenciju rada. Proizvođači čipova nastoje proizvesti što više takvih čipova namijenjenih različitim upotrebama. Takvi čipovi pružaju, među ostalim, bolju točnost pozicioniranja za usluge temeljene na lokaciji.

Do sada, na tržištu postoji 41 model pametnih telefona, od 10 proizvođača, koji nude mogućnost dvostruke frekvencije. Jedna od najnovijih takvih modela su Galaxy Note10 i Galaxy Note10 + iz tvrtke Samsung Electronics, koja su se našla na tržištu u drugoj polovici prošle godine. Ti pametni telefoni opremljeni su čipom Broadcom BCM47755 prvi su iz južnokorejske multinacionalne kompanije koji su omogućili dvofrekventnu GNSS mogućnost. Korist od točnijeg određivanja lokacije posebno do izražaja dolazi u urbanim sredinama jer su mobiteli s čipovima koji podržavaju dvostruku frekvenciju nekoliko otporniji na pogreške od onih s jednom frekvencijom.

Usto, programeri mogu iskoristiti pojačanu preciznost lociranja za stvaranje novih aplikacija koje traže visoku točnost GNSS signala.

Dvofrekventni kapacitet ključni je za Galileoov diferencijator, jer konstalacija Galileo ima najveći broj dvofrekventnih satelita od bilo kojeg postojećeg GNSS sustava u svijetu.

“Otkad je prvi dual-frekvencijski GNSS pametni telefon stigao na tržište još u lipnju 2018., trend je bio usmjeren na pojačanu primjenu dvofrekventnih mogućnosti na potrošačkim platformama, omogućavajući im poboljšanje performansi na njihovoj lokaciji”, rekao je voditelj Europske agencije za GNSS (GSA) tržišnog razvoja Fiammetta Diani dodavši da je Galileo spreman podržati daljnji razvoj korištenja dvofrekvencijskih čipova.

U slučaju Galilea, odnosno njegove navigacije čipovi mogu primiti frekvencije E1 i E5a. Dvostruka frekvencija pruža povećanu pouzdanost korisnicima – ako jedan od frekvencijskih opada ne uspije, drugi se može koristiti kao sigurnosna kopija.

Ostale prednosti dvostruke frekvencije uključuju skraćeno vrijeme prihvata signala i poboljšanu preciznost pozicioniranja i određivanja vremena. Dvostruka frekvencija također smanjuje probleme uzrokovane preprekama kao što su zgrade i druge prepreke, zahvaljujući činjenici da su signali L5 / E5a niži u frekvenciji, što ih čini manje sklonima pogreškama u slučajevima više smetnji.

Podijeli:

 

Vezane objave