Jedan od europskih satelita Galileo rekonfiguriran je tako da emitira novu komponentu signala optimiziranu za posluživanje prijemnika niske razine i aplikacija Interneta stvari.

Preciznost na razini metra koju pruža Galileova otvorena usluga čini je najpreciznijom opće dostupnom uslugom na svijetu, koja nadmašuje druge globalne navigacijske sustave kao što je GPS i pruža ne samo usluge pozicioniranja, navigacije i mjerenja vremena korisnicima širom svijeta, već i pomaže u spasilačkim misijama. Pojedinačni sateliti unutar konstelacije također se mogu koristiti za testiranje novih signala i usluga kako sustav napreduje.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Galileo satelit u orbiti

Internet stvari donosi nove potrebe

Ugrađeni senzori postavljeni u sve, od kućanskih aparata do poljoprivredne opreme i pametne gradske infrastrukture su na putu, omogućujući takvim predmetima da izvješćuju i razmjenjuju informacije o svojoj lokaciji kako bi mogli raditi zajedno. U isto vrijeme, ti samostalni senzori ograničeni su strogim ograničenjima raspoložive baterije i računalnih resursa.

Kako bi služili ovom tržištu u nastajanju ‘Interneta stvari’ i uređaja za brze snimke te kako bi odgovorili na potrebe proizvođača poluvodiča, Galileo inženjeri su stoga razmotrili zahtjev za signalom za pozicioniranje koji se može dobiti uz manju računsku složenost.

Redu centar

Testiranje nove komponente signala

Nova komponenta ispitnog signala u pojasu E5 koju je razvila ESA smještena je duž uskog dijela ukupnog Galileo signala, namijenjenog omogućavanju poboljšanih popravaka pozicioniranja koji zahtijevaju manje izračuna, bez ikakvog utjecaja na pojaseve E1 i E6 signala na kojima Galileo također odašilje. Preliminarna izvedba testa prijamnika pokazala je da komponenta signala ima potencijal smanjiti vrijeme prikupljanja signala za faktor tri u usporedbi s trenutnim signalima GPS L5 ili Galileo E5a.

“Do sada niti jedan drugi globalni satelitski navigacijski sustav nije pružao takve mogućnosti u frekvencijskom pojasu E5, ali perspektiva tržišta u nastajanju za takvu značajku je jasna”, kaže voditelj ESA-ine Službe za inženjering sustava prve generacije Galileo Jörg Hahn te dodaje: “S rekonfiguracijom satelita bilo bi moguće implementirati takvu novu sposobnost u cijeloj konstelaciji u relativno kratkom vremenu, izravno odgovarajući na trenutnu potražnju korisnika.”

Jedan od  satelita Galileo u eliptičnoj orbiti  – službeno poznat kao GSAT0202 – rekonfiguriran je u siječnju kako bi odašiljao novu komponentu signala u pojasu E5 u testne svrhe.

Nakon što je satelit rekonfiguriran, izvršena su mjerenja signala korištenjem antenskih instalacija visokog pojačanja iz Galileo In-Orbit Test postrojenja ESA Centra u Redu, Belgija i Postrojenja za praćenje signala Njemačkog svemirskog centra DLR u Weilhelmu, Njemačka, potvrđujući stabilnost pojačanog signala.

Zatim, neposredno nakon što je komponenta testnog signala emitirana, uspješno ju je uhvatio i pratio niz prijemnika smještenih u ESA-inom Navigacijskom laboratoriju , smještenom u tehničkom centru ESTEC u Nizozemskoj.

Galileo je postao najprecizniji satelitski navigacijski sustav na svijetu, koji opslužuje blizu četiri milijarde korisnika širom svijeta od ulaska u otvorenu uslugu 2017. godine. Svi pametni telefoni koji se prodaju na jedinstvenom europskom tržištu sada imaju zajamčenu podršku za Galileo. Osim toga, Galileo čini razliku u područjima željeznice, pomorstva, poljoprivrede, financijskih usluga i operacija spašavanja

Uspješan preliminarni test komponente signala

“Uspješan početak ove testne kampanje rezultat je intenzivnih aktivnosti dizajna i testiranja. Zahvaljujući sjajnim inženjerima koji podržavaju Galileo unutar ESA-e i na industrijskoj strani, bilo je moguće uvesti ovaj novi testni signal na satelitu koji inicijalno nije bio dizajniran za takve mogućnosti. Sada smo testirali ovu novu komponentu signala u kontekstu laboratorija, a zatim jedva čekamo vidjeti kako se ponaša u stvarnom okruženju.” dodao je voditelj ESA-ine Galileo prve generacije signala u Jedinici za svemirsko inženjerstvo Stefan Wallner.

Rad je podržao niz industrijskih partnera uključujući Airbus Defence and Space , Thales Alenia Space Italija, kao i EUSPA, Agencija EU za svemirski program – koja nadzire pružanje usluga Galileo – Europska komisija, program Galileo menadžer – i Spaceopal, koji upravlja Galileom.

Nakon detaljnog testiranja kako bi se pokazala vrijednost takozvane komponente signala ‘G1 E5 Quasi Pilot’, u sljedećem koraku drugi eliptični Galileo satelit GSAT0201 bit će slično rekonfiguriran, dok će odabrani proizvođači poluvodiča biti uključeni u testiranje pod nadzorom EUSPA-e. Rezultati testa bit će procijenjeni na razini programa Galileo kako bi se procijenilo uvođenje ove nove komponente signala u konstelaciju.

Rekonfiguriran E5 spektar

Podijeli:

 

 

Vezane objave